wtorek, 29 marca 2022

GOTOWANE KLOPSIKI Z BIAŁEJ KIEŁBASY W SOSIE WARZYWNYM

Dziś mam coś dla miłośników białej kiełbasy czyli między innymi dla mnie 😎 Bo z dobrej białej kiełbasy można wyczarować bardzo fajne dania ... A ja mam żródło właśnie takiej przepysznej białej, od której dosłownie nie można się oderwać 😍 Więc jeśli kupię, jemy ją nie tylko sparzoną na ciepło, czy jako dodatek do żurku, ale kombinuję i tworzę inne pyszne rzeczy. Tym razem zrobiłam z niej bardzo smaczne klopsiki, które zatopiłam w warzywnym sosie. Podałam je z moją ulubioną kaszą kuskus perłowy oraz surówkami. Obiadek był pierwsza klasa 👌👌👌 Przepis można dowolnie modyfikować. Do klopsików można zrobić sos pieczarkowy, pomidorowy lub warzywny, wykorzystując gotowe mieszanki mrożonych warzyw. Ja mój sos zrobiłam dosłownie ze wszystkich zalegających w spiżarni świeżych warzyw. Wyszło bardzo aromatycznie! 


Składniki:
  • 5 szt surowej białej kiełbasy
  • 6-7 pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • 1 całe jajko (do klopsików)
  • pieprz
  • sól
  • 1-2 łyżki mąki (do zaciągnięcia sosu)
  • posiekany koperek lub natka

Wykonanie:


Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy do niej jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz  szczyptę pieprzu i soli . Wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które wrzucamy na wrzącą wodę. Do wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy odrobinę soli oraz wszystkie pokrojone (lub starte na tarce) warzywa i gotujemy około 25 minut.  Na koniec musimy nasz sos odrobinę zagęścić, więc zaciągamy go 1-2 łyżkami mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Zaciagnięty sos zabielamy odrobiną śmietany, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy koperkiem lub natką.