wtorek, 11 stycznia 2022

KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA Z KOKOSEM



Składniki:
 (na ok. 35-40 szt)

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna)
  • 2 żółtka (białka zostawiamy do posmarowania ciastek)
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 1h. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, i wycinamy dowolne kształty (foremkami, kieliszkiem...).  Smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Jeśli lubimy mocno słodkie wypieki możemy posypać je na wierzchu także cukrem.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 10-12 minut (do lekkiego zrumienienia brzegów).




7 komentarzy: