niedziela, 7 listopada 2021

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA KEFIRZE

Dziś coś dla miłośników pszenno-żytniego pieczywa. 
 



Składniki: (u mnie keksówka o dł. 30 cm)
  • 300 g mąki żytniej 720
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 op suchych drożdży (7g)
  • 280 ml letniego kefiru
  • 180 ml letniej wody
  • 1 łyżka prażonej cebulki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:


Obie mąki łączymy z suchymi drożdżami solą i cukrem. Dodajemy olej, wodę i letni kefir. Wyrabiamy  mikserem z hakiem chwilę - do połączenia się składników. Następnie wykładamy masę chlebową na blat stołu, dodajemy nasiona, prażoną cebulkę i zagniatamy całość. Masa jest gęsta. Następnie odstawiamy ją w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno widocznie nam podrosnąć. Przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i  odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne  30 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i pieczemy około 50 minut.