Składniki:
- bulion (u mnie z udek kurczaka + warzywa: marchewka, seler, pietruszka, por, seler naciowy)
- warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka
- 3 średnie ziemniaki
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 500 g grzybów leśnych (miałam: borowiki, kurki, podgrzybki)
- odrobina tymianku
- śmietanka 18%
- sól
- pieprz
- koperek lub natka pietruszki
Wykonanie:
Cebule siekamy, podsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby, i smażymy około 10 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojony czosnek oraz tymianek, mieszamy i smażymy całość jeszcze chwilę. Usmażone grzyby przekładamy do ugotowanego wcześniej bulionu, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Zabielamy śmietanką. Posypujemy natką lub koperkiem.