poniedziałek, 2 sierpnia 2021

AROMATYCZNA GRZYBOWA. Z ZIEMNIAKAMI




Składniki:

  • bulion  (u mnie z udek kurczaka + warzywa: marchewka, seler, pietruszka, por, seler naciowy)
  • warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 500 g grzybów leśnych (miałam:  borowiki, kurki, podgrzybki)
  • odrobina tymianku
  • śmietanka 18% 
  • sól
  • pieprz
  • koperek lub natka pietruszki
    Wykonanie: 


    Cebule siekamy, podsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy oczyszczone i pokrojone  grzyby, i smażymy około 10 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojony czosnek oraz tymianek, mieszamy i smażymy całość jeszcze chwilę. Usmażone grzyby przekładamy do ugotowanego wcześniej bulionu, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Zabielamy śmietanką. Posypujemy natką lub koperkiem.




    4 komentarze: