środa, 21 lipca 2021

SZCZAWIOWA Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI I JAJKIEM

Bardzo lubię zupę szczawiową, mimo, że nie gotuję jej zbyt często. Lubię ja w takiej klasycznej wersji, z tłuczonymi ziemniakami z cebulką, podanymi na jednym talerzu z zupą i ugotowanym jajkiem. Ponieważ nie mam dostępu do świeżego szczawiu, gotuje ją na konserwowym szczawiu ze słoika. Zawsze ze śmietana, dzięki której zupa nabiera aksamitnego smaku. 



Składniki:
  • 1 skrzydło z indyka
  • wędzona kość od schabu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 słoiku szczawiu konserwowego
  • śmietana 18%
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:


Mięso i kość schabową wraz z włoszczyzną wkładamy do garnka z zimną, osoloną wodą, liściem laurowym,  zielem angielskim, i ząbkami czosnku. Gotujemy do miękkości mięsa. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową mięso i warzywa, a na gorący bulion wlewamy szczaw, i gotujemy 15-20 minut. Na koniec lekko zaciągam zupę odrobiną mąki rozmieszaną w śmietanie 18% i ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Moje warzywa z bulionu, starte na tarce na oczkach trafiają zawsze ponownie do zupy.