poniedziałek, 28 czerwca 2021

KRUCHE PASZTECIKI Z BOCZNIAKAMI I CEBULKĄ

Pyszne, kruche paszteciki są fajnym (i smacznym 😉) pomysłem na prostą przekąskę np na spotkanie ze znajomymi czy ciepłą kolację. Paszteciki są smaczne zarówno ciepłe jak i na zimno. Oczywiście farsz można dowolnie modyfikować: możemy upiec je z z farszem z podsmażonego kurczaka i warzyw, szpinaku i sera czy kapusty kiszonej i grzybów. Bo do środka takich pasztecików możemy włożyć do nam tylko wyobraźnia podpowiada. 



Na kruche ciasto: 
  • 300 g mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone na kawałki masło, rozkłócone jajka oraz śmietanę. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30 minut (ja przygotowuję sobie ciasto zazwyczaj poprzedniego dnia wieczorem, a paszteciki wykonuję następnego dnia).

Na farsz:
  • 300 g boczniaków (mogą być pieczarki)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 łyżki startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • olej
Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek, przyprawy oraz pokrojone grzyby. Smażymy całość chwilę. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia. Kiedy ostygnie, dodajemy do niego starty żółty ser i mieszamy całość.

Dodatkowo:
1 rozkłócone jajko do posmarowania pasztecików
czarnuszka lub sezam do posypania pasztecików

Wykonanie:



Ciasto rozwałkowujemy. Literatką wykrawamy kółka. Na każde nakładamy przygotowany wcześniej farsz. Sklejamy dokładnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st i pieczemy około 15-18 minut.