czwartek, 15 kwietnia 2021

MIĘCIUTKIE MUFFINKI Z NUTELLĄ I KRUSZONKĄ

 Nutella to coś co moje wnuczki uwielbiają 😍, aby im więc dogodzić upiekłam szybkościowe, ale bardzo smaczne muffinki z nutellą w środku i kruszonką. Przepis jest klasyczny, korzystam z niego często zmieniając tylko nadzienie (nie ukrywam, że ja osobiście wolę w środku owoce) i prawie zawsze posypuję górę maślaną kruszonką. Muffinki z tego przepisu są mięciutkie nawet po 2 dniach.

Składniki: (na 18 szt)

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
  • nutella
Kruszonkaz tego przepisu

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (makę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej , mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki, na nie nakładamy po łyżeczce nutelli, i ponownie łyżkę ciasta. Na wierzch każdej muffinki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 20-25 minut.