środa, 24 marca 2021

STROGONOW Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ

 Ile kuchni -  tyle jest przepisów na bigos czy np na boeuf stroganowa (potocznie mówiąc strogonowa). Nie mam zamiaru oceniać, ani doszukiwać się, który przepis jest bardziej precyzyjny i bardziej klasyczny. Zawsze uważam, że powinniśmy robić tak jak lubimy, jak umiemy i ... jak nam smakuje 😋 Bo przecież w kuchni najważniejsze jest to, żeby było smacznie prawda? 😉 Zapraszam więc na mojego strogonowa, którego zrobiłam tym razem z polędwiczki wieprzowej, nie wołowej (już słyszę krytykę😆),  ponieważ akurat udało mi się taką kupić. Zazwyczaj to pyszne, syte, jednogarnkowe danie serwuję po prostu z chrupiącą bagietką.


Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400 g pieczarek
  • masło klarowane
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koncentrat pomidorowy
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • śmietana 30%
  • ogórek kiszony

Wykonanie:


Polędwiczki kroimy na cienkie paski. Podsmażamy je na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron, po czym przekładamy na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, oraz pieczarki. Obsmażone mięso przekładamy do naszej patelni, dorzucając liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, obie papryki, koncentrat i musztardę. Możemy też mięso podlać odrobiną bulionu. Całość dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy śmietanę i jeśli lubimy pokrojonego ogórka kiszonego.