Ile kuchni - tyle jest przepisów na bigos czy np na boeuf stroganowa (potocznie mówiąc strogonowa). Nie mam zamiaru oceniać, ani doszukiwać się, który przepis jest bardziej precyzyjny i bardziej klasyczny. Zawsze uważam, że powinniśmy robić tak jak lubimy, jak umiemy i ... jak nam smakuje 😋 Bo przecież w kuchni najważniejsze jest to, żeby było smacznie prawda? 😉 Zapraszam więc na mojego strogonowa, którego zrobiłam tym razem z polędwiczki wieprzowej, nie wołowej (już słyszę krytykę😆), ponieważ akurat udało mi się taką kupić. Zazwyczaj to pyszne, syte, jednogarnkowe danie serwuję po prostu z chrupiącą bagietką.
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 400 g pieczarek
- masło klarowane
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koncentrat pomidorowy
- musztarda
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
- śmietana 30%
- ogórek kiszony
Wykonanie:
Polędwiczki kroimy na cienkie paski. Podsmażamy je na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron, po czym przekładamy na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, oraz pieczarki. Obsmażone mięso przekładamy do naszej patelni, dorzucając liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, obie papryki, koncentrat i musztardę. Możemy też mięso podlać odrobiną bulionu. Całość dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy śmietanę i jeśli lubimy pokrojonego ogórka kiszonego.
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńNie dość że smakowite danie to jeszcze tak ładnie podane. Uwielbiam strogonowa. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😍😘
UsuńRobiłam. Było przepysznie.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało 😍 Pozdrawiam serdecznie!
UsuńA ile tego koncentratu, musztardy i śmietanki???
OdpowiedzUsuńNigdy nie podaję ilości przypraw, ponieważ każdy daną potrawę doprawia do własnego smaku 😊 Dla jednego tutaj łyżeczka musztardy będzie ok, kto inny nawet jej nie wyczuje. Także dodajemy musztardę , koncentrat, sól, pieprz, papryki do smaku, natomiast śmietanki tyle, aby uzyskać pożądaną ilość sosu.
UsuńDziękuję
Usuń