wtorek, 16 marca 2021

KALAFIOROWA NA KURCZAKU. Z MINI GNOCCHI

 Kalafiorowa to jedna z tradycyjnych, a co za tym idzie bardziej lubianych polskich zup. Ja lubię ją nie tylko za jej delikatny, śmietanowy smak, ale też za szybkość przygotowania 😎. Najczęściej gotuję ją na częściach kurczaka, co pododuje, że wywar ma lekko mięsny posmak, ale nie jest tłusty.

Tym razem podałam ją z małymi gnocchi, które wpadły mi w oko w jednym z tutejszych marketów. Ale oczywiście z makaronem lub ziemniakami (jak kto woli) też będzie bardzo smaczna 😍


  Składniki na duży gar zupy:

  • 3 udka z kurczaka 
  • 3 podudzia z kurczaka
  • 1 kalafior
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część z 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kawałek selera
  • świeży koperek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól 
  • pieprz 
  • śmietana 18%
  • koperek lub natka 

Wykonanie:

Mięso umyć, włozyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Jeśli pojawią się szumowiny - zeszumować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i gotować 15 minut. Następnie dodać pokrojone warzywa oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Gotować całość do miękkości mięsa i warzyw. Ugotowane mięso wyjąć z zupy i obrać. U mnie takie obrane mięso zawsze wraca do garnka z zupą. Na koniec zaciągnąć zupę śmietaną. Doprawić do smaku i posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.