poniedziałek, 18 stycznia 2021

MINI PĄCZKI Z DODATKIEM RICOTTY. EXPRESOWE.

Szybkie ... dosłownie expresowe 😃 , a do tego mięciutkie i bardzo smaczne. Tak w wielkim skrócie można opisać moje mini pączusie. Musicie koniecznie wypróbować przepis. Jeśli nie macie ricotty - sprawdzi się tutaj dobrze każdy inny bezsmakowy twarożek. 



Składniki:
  • 250 g serka ricotta
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny (lub kilka kropli aromatu cytrynowego)
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia
  • cukier puder lub cukier zwykły do posypania

Wykonanie:


Jaja ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie do masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek i sodę, skórkę cytrynową (lub aromat cytrynowy) oraz serek ricotta. Całość mieszamy rózgą lub mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Smalec rozgrzewamy. Małą łyżeczką nabierany masę na pączki, a drugą małą łyżeczką zgarniamy ją na rozgrzany tłuszcz. Smażyny na średnim ogniu do zezłocenia. Po usmażeniu odsączamy pączki na ręczniczku jednorazowym, a następnie posypujemy cukrem pudrem.