wtorek, 28 września 2021

LEKKIE KOTLECIKI Z KALAFIORA

Lubię wszelkie kotlety bezmięsne 😋 Przepisów na nie, jest na blogu już całkiem sporo. Lubię kompozycje jajeczne, warzywne czy też te z dodatkiem kaszy. Wszystkie robi się szybko, i odpowiednio skomponowane stanowią pyszny, wartościowy obiad. Dziś postanowiłam wykorzystać 2 małe kalafiory, które akurat miałam w domu. W końcu sezon na nie w pełni 😉 Kotlety dobrze się smażą, nie rozwalają się. Jedliśmy je z surówką z pomidorków koktajlowych, ogórków kiszonych i młodej cebuli. 



Składniki:
  • 2 małe kalafiory ugotowane al'dente w lekko osolonej wodzie
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku (jeśli lubimy)
  • sporo posiekanej natki pietruszki
  • około 100 g startego żółtego sera
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • szczypta majeranku

Wykonanie:


Do miski ścieramy na tarce dokładnie odcedzonego kalafiora. Dodajemy starty żółty ser, startą na tarce cebule, jajka, przyprawy i posiekaną natkę. Mieszamy dokładnie. Dłońmi formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. 











środa, 22 września 2021

SIEKANE KOTLETY Z KURCZAKA. TYM RAZEM Z CUKINIĄ

 Dziś u mnie kolejna odsłona siekanych kotletów, które bardzo lubimy. Tym razem postanowiłam dodać do nich cukinię, która zalegała mi nie wykorzystana. Bo w mojej kuchni nic się nie marnuje, i zawsze znajdę pomysł na wykorzystanie danego produktu. 

Oczywiście wyszło bardzo smacznie, bo takie kotlety są zawsze pyszne, bez względu na to, czym je urozmaicimy 😍


Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cukinii 
  •  natka pietruszki lub szczypior
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 całe jajo
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 2 łyżki prażonej cebulki lub drobno pokrojona mała cebula
  • olej do smażenia

Wykonanie: 

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce wraz ze skórką. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać. Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, dodać jajko, mąkę i majonez. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą słodkiej i ostrej papryki oraz prażoną cebulką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniczku. 


piątek, 3 września 2021

NALEWKA Z ANANASÓW. ANANASÓWKA

Moja pierwsza nalewka z ananasów 😎 Muszę przyznać, że wyszła pyszna 😍 
Oczywiście całkowite jej walory poznamy, a raczej ... posmakujemy za dobrych kilka miesięcy. Teraz poszła leżakować i nabierać mocy 😉
Proporcje podaję orientacyjne, ilość alkoholu i słodkość nalewki zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań. 


Składniki:

  • 2 dojrzale ananasy
  • 700 ml czystej wódki
  • 300-350 ml spirytusu
  • 300 ml wody
  • ok. 300 g cukru

Wykonanie:

Ananasa obieramy, kroimy na małe kawałki, wkładamy do dużego słoja i zalewamy alkoholem. Odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlewamy, a owoce odcedzamy, dokładnie odciskając je z alkoholu. W garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem. Studzimy. Po wystudzeniu mieszamy syrop ze zlanym wcześniej alkoholem. Filtrujemy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na minimum miesiąc.