piątek, 26 lutego 2021

KOTLETY LWOWSKIE

 Kotlety lwowskie to fajna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Dodatek sera żółtego drobno startego, roztopionego masła i  gałki muszkatołowej podkreśla ich smak. Obowiązkowo smażymy je na klarowanym maśle, co sprawia, że kotlety są pysznie maślane i soczyste. Po raz pierwszy usłyszałam o nich od Magdy Gessler w "Kuchennych Rewolucjach" 😃 i od tego momentu dosyć często goszczą na moim stole 😎👍


  Składniki:

  • 700 g zmielonego fileta z kurczaka lub indyka
  • 300 g sera żółtego startego na drobnych oczkach
  • 1 kajzerka namoczona w mleku (lub wodzie) 
  • 2 żółtka
  • cebulka przesmażona na 2 łyżkach masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • bułka tarta do panierowania
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie:


W misce łączmy ze sobą zmielone mięso z kurczaka, starty żółty ser, lekko odciśniętą kajzerkę, żółtka, przesmażoną na maśle cebulkę (wraz z masłem na którym ją smażyliśmy) oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy je z obu stron w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na klarowanym maśle.







środa, 24 lutego 2021

KOPERKOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE

 Kluski kładzione to chyba najłatwiejsze i najprostrze kluski do zrobienia. Ich zastosowanie w kuchni może być bardzo wszelakie: jemy je okroszone cebulką lub boczkiem, pyszne są jako dodatek do zup (np pomidorowej, buraczkowej, ogórkowej), sosów z mięsem, a znam też amatorów tych pysznych klusek, którzy jedzą je na słodko: z serem, cukrem, cynamonem lub owocami.


Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 szkl mąki pszennej  
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szkl  letniej przegotowanej wody/lub mleka
  • posiekany koperek


Wykonanie:


Jajko rozkłócamy, solimy. Dosypujemy trochę mąki i za pomocą łyżki ucieramy, następnie dolewamy trochę wody i ponownie ucieramy, i tak do momentu, kiedy wykorzystamy całą mąkę. Ciasto musi być dość gęste i bardzo dobrze napowietrzone, wtedy nasze kluski wyjdą mięciutkie. Do gotowanego ciasta dodajemy posiekany koperek. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Łyżkę stołową zanurzamy najpierw we wrzątku, nastepnie nabieramy nią ciasto, które zsuwamy na wrzątek. Gotujemy 2-3 min od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak/sitko i hartujemy chłodną wodą, aby nam się nie posklejały. 




czwartek, 18 lutego 2021

MOCNO CZEKOLADOWE KRUCHE CIASTECZKA

Pyszne, kruche i mocno czekoladowe ciasteczka. Ciemny kolor zyskały dzięki użyciu czarnego kakao intense, ale oczywiście możemy użyć tutaj najzwyklejszego kakao - też ciasteczka wyjdą pyszne. Przechowane odpowiednio w słoju lub metalowej puszce przetrwają Wam spokojnie kilka lub kilkanaście dni 😎




Składniki:
  • 225 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g czarnego kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • W misie miksera ucieramy masło z cukrem i solą na puszystą masę, dodajemy jajka i ponownie miksujemy.
  • Do miski przesiewamy mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Mieszamy. Dodajemy masę z misy miksera i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy dowolnymi foremkami ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 12-15 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. 




poniedziałek, 15 lutego 2021

SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW, KOZIEGO SERA I PESTEK DYNI

 Dziś coś dla miłośników buraków i sera ... czyli dla mnie 😎 Uwielbiam wszelakie dania z burakami!  A pysznie słodkie buraki w połączeniu z lekko słonym kozim serem są dla mnie smakowym strzałem w 10-tkę. Oczywiście możemy tutaj dowolnie zmieniać nasiona: dodać prażone orzechy czy ziarna słonecznika, a kozi ser zastąpić np fetą.


Składniki:

  • 2 upieczone buraki 
  • ser kozi 
  • pestki dyni
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • czarnuszka

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego

 Wykonanie: 

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 1-1,5h w piekarniku nagrzanym do 200C W. Studzimy i obieramy. Ja korzystałam z możliwości kupienia upieczonych buraków, co jest bardzo wygodne. Pestki dyni,  prażymy na suchej patelni. Składniki dressingu dokładnie mieszamy, ja robię to  w małym słoiczku. Składniki sałatki układamy na półmisku dowolnie, polewamy dressingiem. Posypujemy pestkami dyni i czarnuszką. 





piątek, 5 lutego 2021

SOFFICINI. TYM RAZEM Z FARSZEM Z MIELONEGO MIĘSA.

Sofficini to nic innego jak małe, włoskie pierożki. Przyrządza się je z ciasta parzonego, nadziewa dowolnym farszej, panieruje w jajku i bułce tartej, i smaży na złoty kolor 😍 Proste? Oczywiście, że proste 😉 I niezbyt czasochłonne. Zwłaszcza jeśli (tak jak ja) rozłożycie sobie pracę na etapy, i np w jeden dzień przygotujecie farsz, a drugiego dnia całą resztę. Co do farszu mamy tutaj naprawdę wolną rekę 😎 Typowe sofficini mają w środku szynkę i ser. Ale nie ukrywam, że taką podstawową wersję lubię najmniej 😉 Ja tym razem nadziałam moje pierożki na bogato. Jest mielona karkówka, papryki żółta i czerwona, czosnek, cebula i por. I sporo przypraw, także wnętrze jest "charakterne". Oczywiście jak to bywa z domowymi przepisami farsz zawsze można zmodyfikować wg uznania i tego, co lubią nasze kubki smakowe 😎 Tutaj znajdziecie moją poprzednią wersję z nadzieniem z szynki, pieczarek i mozzarelli. Pierożki mogą mieć różną wielkość, zależną od tego czym będziemy je wycinać. Możemy wycinać je literatką, ale możemy np małym kieliszkiem.
Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.



Składniki na ciasto: (na 26 szt małych pierożków) 
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. mąki
  • łyżka masła
  • szczypta soli

Do panierowania:
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • szczypta soli

Na farsz:
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie karkówka)
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • biała część pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • słodka i ostra papryka
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startej mozzarelli
  • olej
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i por. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i mielone mięso. Dodajemy przyprawy i smażymy całość, aż mięso nie będzie już surowe. Studzimy. Do wystudzonego mięsa dodajemy jajko oraz startą na drobnych oczkach mozzarellę.


Wykonanie:



W garnuszku zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić do smaku. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować podsypując niewielką ilością mąki. Wycinać kółka. Na każde wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.






środa, 3 lutego 2021

CHRUPIĄCE PODUSZECZKI

 Pyszne maleństwa, które mogą być fajną alternatywą do pracochłonnych pączków i chruścików 👍

Chrupiąca skórka, a w środku mięciutkie ciasto. Przepis znalazłam na blogu Gotuj z Cukiereczkiem i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić! 😍 Pracy przy nich tyle co nic, więc polecam zwłaszcza zapracowanym paniom domu. Dodatkowym plusem jest to, że poduszeczki nie są "gumowe" na drugi dzień, jak to zazwyczaj była np w przypadku pączków na serku homo lub twarogu. Są tak samo chrupiące i smaczne jak w dzień smażenia. 



Składniki: (z moją małą modyfikacją)

  • 400g mąki pszennej + do podsypania przy wyrabianiu ciasta
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki cukru
  • 30 g masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 20 ml wódki
  • tłuszcz do  smażenia

Wykonanie: 


Na stolnicę wsypujemy mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i masło. Siekamy nożem, aż do uzyskania konsystencji kaszki. Następnie dodajemy stopniowo mleko, skórkę z cytryny i wódkę, i siekamy całość. Kolejno dodajemy jajka, i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm i wycinamy kwadraty 2cmx2cm. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy partiami nasze kwadraciki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączany z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku jednorazowym, i jak lekko przestygną posypujemy cukrem pudrem.







poniedziałek, 1 lutego 2021

SMAŻONY KALAFIOR. PANIEROWANY JAK SCHABOWY.

 Bardzo proste danie i bardzo fajne w smaku. Urozmaicenie klasycznie gotowanego kalafiora. Ja zajadałam samego, a mąż w towarzystwie ziemniaków i schabowego 😃

Polecam gorąco!



Składniki:

  • kalafior
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • bułka tarta do panierowania


Wykonanie:


Kalafiora gotujemy około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Gotujemy do momentu, kiedy widelec będzie nam w niego wchodził stawiając lekki opór.  Lekko studzimy, po czym kroimy na 1 cm plastry. Jajka roztrzepujemy, dodajemy sól, pieprz, obie papryki. Plastry kalafiora moczymy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.