Kluski kładzione to chyba najłatwiejsze i najprostrze kluski do zrobienia. Ich zastosowanie w kuchni może być bardzo wszelakie: jemy je okroszone cebulką lub boczkiem, pyszne są jako dodatek do zup (np pomidorowej, buraczkowej, ogórkowej), sosów z mięsem, a znam też amatorów tych pysznych klusek, którzy jedzą je na słodko: z serem, cukrem, cynamonem lub owocami.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 szkl mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szkl letniej przegotowanej wody/lub mleka
- posiekany koperek
Wykonanie:
Jajko rozkłócamy, solimy. Dosypujemy trochę mąki i za pomocą łyżki ucieramy, następnie dolewamy trochę wody i ponownie ucieramy, i tak do momentu, kiedy wykorzystamy całą mąkę. Ciasto musi być dość gęste i bardzo dobrze napowietrzone, wtedy nasze kluski wyjdą mięciutkie. Do gotowanego ciasta dodajemy posiekany koperek. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Łyżkę stołową zanurzamy najpierw we wrzątku, nastepnie nabieramy nią ciasto, które zsuwamy na wrzątek. Gotujemy 2-3 min od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak/sitko i hartujemy chłodną wodą, aby nam się nie posklejały.
Uwielbiam kluski kładzione. Są zdecydowanie smaczniejsze od tych tradycyjnych!
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię, chociaż ograniczam ... z wiadomych względów 😂
UsuńUwielbiam 👍👍👍
OdpowiedzUsuńKoperkowych jeszcze nie jadłem ;)
OdpowiedzUsuń