wtorek, 8 grudnia 2020

KIEŁBASKI Z SZYNKI W SOSIE POMIDOROWYM

 Kiełbaski w sosie pomidorowym ... to chyba kolejne danie PRL-u i wspomnienie dzieciństwa 😀 Coś na smak kiełbasek kotlińskich z puszki, które jako dziecko uwielbiałam 😍 Danie mega proste, mega szybkie i bardzo smaczne. Ja wykorzystałam tu kiełbaski z szynki (ogólnie dostępne, o dobrym składzie), ale możemy wykorzystać parówki czy inną dobrą kiełbaskę. Zależy wszystko od tego co uda nam się kupić, i co lubimy. Serwowania takiego dania to kolejna dowolność 😎 My jedliśmy z bagietką, ale jeśli lubicie makaron, ryż czy ziemniaki - też będzie pasować 😉


Składniki:

  • 300 g kiełbasek z szynki
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej
  • passata pomidorowa (u mnie ok 600 ml)
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • koperek


Wykonanie:


Na rozgrzanym oleju  podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dorzucamy pokrojone pieczarki, a następnie pokrojone na 1 cm kawałki kiełbaski. Smażymy mieszając, aby kiełbaski ładnie się przyrumieniły. Następnie dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy i zalewamy całość pomidorową passatą. Dusimy na małym ogniu od 15 minut, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec możemy dodać 2-3 łyżki śmietany, jeśli lubimy ładodniejsze smaki. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Podanemy z chrupiącą bagietką, lub jak lubimy z makaronem czy ziemniakami.