sobota, 14 listopada 2020

PUSZYSTA DROŻDŻÓWKA. Z BUDYNIEM I JAGODAMI

 U mnie znów drożdżowo 😍 Nic na to nie poradzę, że ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną, i ... chyba wzajemną 💓 Tym razem wzbogaciłam je warstwą budyniu i jagodami. 


Składniki: (na blachę 31cmx41cm)

  • 8 dkg świeżych drożdży
  • 5 całych jaj (wcześniej roztrzepanych w miseczce)
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 szkl zimnego mleka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier wanilinowy 16 g
  • 5 szkl mąki
  • aromat cytrynowy
  • dowolne owoce

dodatkowo: budyń waniliowy z cukrem ugotowany w połowie przewidzianego na opakowaniu mleka oraz dowolne owoce (u mnie jagody)
 
Wykonanie: 
Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny. Po tym czasie ciasto wyrobić (można robić to przy użyciu drewnianej łyżki, do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, lub mikserem przy użyciu haka - szybciej i wygodniej)  i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Na wierzch ciasta wyłozyć wystudzony lekko budyń, owoce i posypać wierzch kruszonką.

 Piec ok. 45 min w temp.175st.