środa, 11 listopada 2020

NALEWKA Z JAGÓD LEŚNYCH. JAGODZIANKA

Nalewka z jagód ... nie tylko pyszna, ale i ... zdrowa 👍
Bo jagody są nieocenioną skarbnicą właściwości prozdrowotnych. Mają dużą zawartość przeciwutleniaczy. Są niskokaloryczne. Pozytywnie wpływają na nasz wzrok... zapobiegają anemii i dłuugo długo by jeszcze wymieniać ich walory. Dlatego zachęcam gorąco do sporządzenia sobie takiej nalewki , chociażby ze względu na te wszystkie cudowne właściwości 😎
Na zdjęciach poniżej moja nalewka z 2018 roku, która doczekała się w końcu "opracowania" czyli przepisu 😁
Oczywiście jak to bywa z każdą domową nalewką: sposób jej zrobienia oraz  użyte proporcje (cukier, alkohol) są sprawą zupełnie indywidualną. Robimy tak, żeby wyszło smacznie, a nie ... książkowo 😉



Składniki:
  • ok 1l jagód
  • 0.5 kg cukru (do smaku)
  • 0.5 l spirytusu (do smaku)
  • 250 ml wódki 40% (do smaku)

Wykonanie:

Jagody oczyścić. Włożyć  do dużego słoja, zasypać cukrem. Słój zamknąć i wstrząśnąć nim, aby cukier dokłądnie okleił nasze owoce. Odstawić na 2 tygodnie, każdego dnia potrząsając słojem, aby jagody puściły sok, a cukier rozpuścił się. Następnie powstały nalew  (sok) zlewamy, a  jagody zalewamy alkoholem. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 2 tygodnie. Po tym czasie jagody odcedzamy, a  płyn łączymy z odlanym wcześniej nalewem. Odciskamy  też z alkoholu delikatnie owoce. Powstałą nalewkę filtrujemy. Ja robie to 2x korzystając z filtów do kawy. Przefiltrowaną nalewkę zamykamy w butelkach na kolejne miesiące ....