wtorek, 15 września 2020

MUS Z KALAFIORA

Mus z kalafiora to smaczny dodatek do obiadu, zastępujący z powodzeniem puree ziemniaczane. 
Jest prosty, szybki i bardzo łatwy do zrobienia, a do tego zdrowy i niskokaloryczny. 
Cóż chcieć więcej? 😋
Przepis na mus (albo puree ) z kalafiora można dowolnie modyfikować,  dodając do niego wszystko co tylko sobie wymyślimy, i oczywiście co lubimy. Może to być np. czosnek czy ser biały.
Też będzie pysznie! 👌




Składniki:
  • 1/2 kalafiora
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • śmietana ukwaszona 18%
  • zielenina

Wykonanie:

Kalfior gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Blendujemy wraz z masłem na gładkie purre. Dodajemy przyprawy do smaku oraz śmietanę. Mieszamy. 
Prezed podaniem posypujemy zieleniną.