czwartek, 23 lipca 2020

SMAK LATA. CZYLI KRUCHE CIASTO Z MALINAMI

Uwielbiam kruche ciasta, które dosłownie rozsypują się na talerzyku (albo w ustach 😍), i to ciasto właśnie takie jest! 
Mega kruche, delikatne, nie za słodkie (łasuchy mogą polukrować górę, albo posypać cukrem pudrem). Piekę je z różnymi sezonowymi owocami, a zimą np. z brzoskwiniami z puszki. Każda wersja jest przepyszna 😋 Ciasto nie jest czasochłonne, a jeśli jeszcze przygotujemy sobie kruche ciasto wcześniej np. poprzedniego wieczoru, to można powiedzieć, że robi się je migusiem 😉 Ja robię je na dużej blaszce, więc nie jest wysokie . Kruche ciasta są jedynym rodzajem ciast, który lubię jak jest niski. To nie drożdżówka, która MUSI pięęęknie i wysoko wyrastać. Ale oczywiście jeśli lubicie wyższe ciasta, weźcie mniejszą blaszkę. 
Podsumowując - czy ciasto jest niższe czy wyższe jest pyszne, i koniecznie musicie je zrobić !



Składniki na ciasto: (u mnie blaszka 31cmx41cm)

  • 2 szklanki maki pszennej
  • ½ szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny


Wszystkie sypkie składniki łączmy. Dodajemy żółtka oraz zimne, pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy użyciu haka od miksera, a kiedy wszystkie składniki sie połączą, kończę zagniatanie dłońmi. Uzyskane ciasto zawijamy w folię i wkładamy co lodówki na min 1 h. (Możemy je zrobić nawet poprzedniego dnia i trzymać w lodówce)

Składniki na piankę budyniową:

  • 5 białek
  • 1 op cukru waniliowego 16 g
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru każdy po 40 g (ja miałam tylko 1szt, więc użyłam 1 budyń + 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • ½ szklanki oleju
  • dowolne owoce

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy
aromat cały czas miksując. Następnie po łyżce dodajemy proszek budyniowy, a na koniec cienką stróżką wlewamy olej, nie przerywając ubijania.



Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier ścieramy na tarce połowę schłodzonego ciasta, lekko  je dociskając. Spód podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut, studzimy.
Piankę budyniową wykładamy na wystudzony spód ciasta, na piance układamy maliny (dziurką do góry). Na wierzch pianki z malinami ścieramy pozostałą część ciasta.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.