Uwielbiam kruche ciasta, kt贸re dos艂ownie rozsypuj膮 si臋 na talerzyku (albo w ustach 馃槏), i to ciasto w艂a艣nie takie jest!
Mega kruche, delikatne, nie za s艂odkie (艂asuchy mog膮 polukrowa膰 g贸r臋, albo posypa膰 cukrem pudrem). Piek臋 je z r贸偶nymi sezonowymi owocami, a zim膮 np. z brzoskwiniami z puszki. Ka偶da wersja jest przepyszna 馃構 Ciasto nie jest czasoch艂onne, a je艣li jeszcze przygotujemy sobie kruche ciasto wcze艣niej np. poprzedniego wieczoru, to mo偶na powiedzie膰, 偶e robi si臋 je migusiem 馃槈 Ja robi臋 je na du偶ej blaszce, wi臋c nie jest wysokie . Kruche ciasta s膮 jedynym rodzajem ciast, kt贸ry lubi臋 jak jest niski. To nie dro偶d偶贸wka, kt贸ra MUSI pi臋臋臋knie i wysoko wyrasta膰. Ale oczywi艣cie je艣li lubicie wy偶sze ciasta, we藕cie mniejsz膮 blaszk臋.
Podsumowuj膮c - czy ciasto jest ni偶sze czy wy偶sze jest pyszne, i koniecznie musicie je zrobi膰 !
Sk艂adniki na ciasto: (u mnie blaszka 31cmx41cm)
- 2 szklanki maki pszennej
- ½ szklanki m膮ki krupczatki
- 250 g zimnego mas艂a
- 5 偶贸艂tek
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 4 艂y偶ki cukru pudru
- sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny
Wszystkie sypkie sk艂adniki 艂膮czmy. Dodajemy 偶贸艂tka oraz zimne, pokrojone na kawa艂ki mas艂o. Zagniatamy kruche ciasto. Ja robi臋 to przy u偶yciu haka od miksera, a kiedy wszystkie sk艂adniki sie po艂膮cz膮, ko艅cz臋 zagniatanie d艂o艅mi. Uzyskane ciasto zawijamy w foli臋 i wk艂adamy co lod贸wki na min 1 h. (Mo偶emy je zrobi膰 nawet poprzedniego dnia i trzyma膰 w lod贸wce)
Sk艂adniki na piank臋 budyniow膮:
- 5 bia艂ek
- 1 op cukru waniliowego 16 g
- 3/4 szkl cukru
- 2 budynie 艣mietankowe lub waniliowe bez cukru ka偶dy po 40 g (ja mia艂am tylko 1szt, wi臋c u偶y艂am 1 budy艅 + 2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej)
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- ½ szklanki oleju
- dowolne owoce
Bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋. Dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy
aromat ca艂y czas miksuj膮c. Nast臋pnie po 艂y偶ce dodajemy proszek budyniowy, a na koniec cienk膮 str贸偶k膮 wlewamy olej, nie przerywaj膮c ubijania.
Foremk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia, na papier 艣cieramy na tarce po艂ow臋 sch艂odzonego ciasta, lekko je dociskaj膮c. Sp贸d podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut, studzimy.
Piank臋 budyniow膮 wyk艂adamy na wystudzony sp贸d ciasta, na piance uk艂adamy maliny (dziurk膮 do g贸ry). Na wierzch pianki z malinami 艣cieramy pozosta艂膮 cz臋艣膰 ciasta.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.
Przepis stary jak swiat
OdpowiedzUsu艅Stary ale jary.
Usu艅