wtorek, 14 lipca 2020

MAKARON Z BOCZKIEM I BIAŁYM SEREM

Uwielbiam proste potrawy, ze zwykłych, nie wyszukanych składników 👌 Makaron z serem i boczkiem (lub kiełbasą) to takie danie rodem z PRL-u. Błyskawiczny i tani przepis na pyszne, swojskie danie 😋



Składniki:
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 małe cebule
  • 300 g makaronu 
  • 150 g twarogu tłustego/półtłustego
  • sól
  • pieprz ziołowy

Wykonanie:

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni ok. 10–15 min, aby ceulka stała się szklista, a boczek chrupiący. Makaron przełóż na patelnię, wymieszaj z jej zawartością. Smaż całość chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Twaróg pokrusz, posyp nim  gorący makaronu z chrupiącym boczkiem.