wtorek, 14 lipca 2020

MAKARON Z BOCZKIEM I BIA艁YM SEREM

Uwielbiam proste potrawy, ze zwyk艂ych, nie wyszukanych sk艂adnik贸w 馃憣 Makaron z serem i boczkiem (lub kie艂bas膮) to takie danie rodem z PRL-u. B艂yskawiczny i tani przepis na pyszne, swojskie danie 馃構



Sk艂adniki:
  • 200 g boczku w臋dzonego
  • 2 ma艂e cebule
  • 300 g makaronu 
  • 150 g twarogu t艂ustego/p贸艂t艂ustego
  • s贸l
  • pieprz zio艂owy

Wykonanie:

Makaron ugotuj wed艂ug wskaz贸wek na opakowaniu. Boczek i cebul臋 pokr贸j w kostk臋 i podsma偶 na patelni ok. 10–15 min, aby ceulka sta艂a si臋 szklista, a boczek chrupi膮cy. Makaron prze艂贸偶 na patelni臋, wymieszaj z jej zawarto艣ci膮. Sma偶 ca艂o艣膰 chwil臋. Dopraw do smaku sol膮 i pieprzem.
Twar贸g pokrusz, posyp nim  gor膮cy makaronu z chrupi膮cym boczkiem.




1 komentarz:

  1. Idealny pomys艂 na szybkie danie:) bardzo cz臋sto robi臋, gdy nie mam pomys艂u na co艣 wi臋kszego.

    OdpowiedzUsu艅