poniedziałek, 13 lipca 2020

PROSTE PLACUSZKI Z JAGODAMI

 Bardzo proste do wykonania, a do tego szybkie i smaczne 😋 Najlepsze - gorące, prosto z patelni. Oczywiście do tych placuszków możemy dodawać dowolne owoce, albo owoce pominąć - jeśli za nimi nie przepadamy. Takie placuszki bardzo często serwuję na obiad jako II danie (albo deser), po jakiejś delikatnej, nie ciężkiej zupce 😎




 Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  •  1 jajko
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 180 ml mleka
  • 1 płaska łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej (do do smażenia)
  • jagody lub inne owoce
Wykonanie: 

Zasada wykonania podobna jak przy muffinkach. W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej mokre: rozkłócone jajko, mleko i skórkę otartą z cytryny. Do składników suchych przelewamy mokre. Mieszamy rózgą. Dodajemy umyte wcześniej jagody i delikatnie mieszamy łyżką całość.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy placuszki na małym ogniu z obu stron.