Bardzo proste do wykonania, a do tego szybkie i smaczne 馃構 Najlepsze - gor膮ce, prosto z patelni. Oczywi艣cie do tych placuszk贸w mo偶emy dodawa膰 dowolne owoce, albo owoce pomin膮膰 - je艣li za nimi nie przepadamy. Takie placuszki bardzo cz臋sto serwuj臋 na obiad jako II danie (albo deser), po jakiej艣 delikatnej, nie ci臋偶kiej zupce 馃槑
- 200 g m膮ki pszennej
- 1 jajko
- sk贸rka starta z 1 cytryny
- 180 ml mleka
- 1 p艂aska 艂y偶ka cukru
- 1 艂y偶eczka cukru waniliowego
- 1 i ½ 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- ½ 艂y偶eczki sody oczyszczonej
- olej (do do sma偶enia)
- jagody lub inne owoce
Zasada wykonania podobna jak przy muffinkach. W jednej misce mieszamy ze sob膮 suche sk艂adniki: m膮k臋, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sod臋.
W drugiej mokre: rozk艂贸cone jajko, mleko i sk贸rk臋 otart膮 z cytryny. Do sk艂adnik贸w suchych przelewamy mokre. Mieszamy r贸zg膮. Dodajemy umyte wcze艣niej jagody i delikatnie mieszamy 艂y偶k膮 ca艂o艣膰.
Na patelni rozgrzewamy odrobin臋 oleju. Nak艂adamy po 艂y偶ce ciasta i sma偶ymy placuszki na ma艂ym ogniu z obu stron.
apetyczne te placuszki
OdpowiedzUsu艅艢wietne placuszki :)
OdpowiedzUsu艅