środa, 1 lipca 2020

DOMOWE ZAPIEKANKI Z BAGIETKI

Któż ich nie kocha? 😍 Chrupiąca bagietka, pieczarki z cebulką i ciągnący  się (u nas przymusowo) ser ... Magia, a, że rodem z PRL-u to dodatkowo przywołuje miłe wspomnienia  (czasy liceum i zapiekanki na Rynku w Inowrocławiu)💓 Oczywiście farsz na zapiekankach możemy dowolnie modyfikować ... tu czasem fajnie jest poszaleć, i trochę zmienić starą, klasyczną wersję na bardziej nowoczesną. Ja zaczynam od klasyki (którą wzbogaciłam o kiełbaskę), ale  postaram się w niedalekiej przyszłości wstawić kilka przepisów na "zapiekanki inaczej" 😎
Oczywiście jeśli dysponujecie czasem i umiejętościami bułki na zapiekanki można upiec samemu. Ale powiem szczerze, że pod górą farszu nie czuję się wielkiej różnicy w smaku pieczywa - ja więc zawsze "idę na skróty" i kupuję bagietki. 



Składniki: (na 4 zapiekanki)
  • 2 bagietki 
  • ok. 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2  ząbki czosnku
  • 200 g dowolnej wędliny (szynka, kiełbasa lub boczek)
  • ser żółty dobrze topiący się (u mnie starta mozzarella)
  • olej  do smażenia 
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • zielenina
  • u mnie dodatkowo kilka plasterków ogórka małosolnego
  • ketchup

Wykonanie:

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Wędlinę kroimy w kostkę, cebulę również.  
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, wędlinę i pieczarki. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę i  smażyć ok. 15 minut. 
Przekrojone bagietki smarujemy sosem ketchupem. Na to układamy lekko przestudzony farsz z patelni. Posypujemy startym serem. 


Zapiekanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i zapiekamy w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia brzegów i rozpuszczenia się sera.