艣roda, 1 lipca 2020

DOMOWE ZAPIEKANKI Z BAGIETKI

Kt贸偶 ich nie kocha? 馃槏 Chrupi膮ca bagietka, pieczarki z cebulk膮 i ci膮gn膮cy  si臋 (u nas przymusowo) ser ... Magia, a, 偶e rodem z PRL-u to dodatkowo przywo艂uje mi艂e wspomnienia  (czasy liceum i zapiekanki na Rynku w Inowroc艂awiu)馃挀 Oczywi艣cie farsz na zapiekankach mo偶emy dowolnie modyfikowa膰 ... tu czasem fajnie jest poszale膰, i troch臋 zmieni膰 star膮, klasyczn膮 wersj臋 na bardziej nowoczesn膮. Ja zaczynam od klasyki (kt贸r膮 wzbogaci艂am o kie艂bask臋), ale  postaram si臋 w niedalekiej przysz艂o艣ci wstawi膰 kilka przepis贸w na "zapiekanki inaczej" 馃槑
Oczywi艣cie je艣li dysponujecie czasem i umiej臋to艣ciami bu艂ki na zapiekanki mo偶na upiec samemu. Ale powiem szczerze, 偶e pod g贸r膮 farszu nie czuj臋 si臋 wielkiej r贸偶nicy w smaku pieczywa - ja wi臋c zawsze "id臋 na skr贸ty" i kupuj臋 bagietki. 



Sk艂adniki: (na 4 zapiekanki)
  • 2 bagietki 
  • ok. 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2  z膮bki czosnku
  • 200 g dowolnej w臋dliny (szynka, kie艂basa lub boczek)
  • ser 偶贸艂ty dobrze topi膮cy si臋 (u mnie starta mozzarella)
  • olej  do sma偶enia 
  • s贸l, pieprz, s艂odka papryka
  • zielenina
  • u mnie dodatkowo kilka plasterk贸w og贸rka ma艂osolnego
  • ketchup

Wykonanie:

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. W臋dlin臋 kroimy w kostk臋, cebul臋 r贸wnie偶.  
Na rozgrzanym oleju podsma偶amy cebul臋, dodajemy czosnek, w臋dlin臋 i pieczarki. Ca艂o艣膰 lekko solimy, pieprzymy, dodajemy s艂odk膮 papryk臋 i  sma偶y膰 ok. 15 minut. 
Przekrojone bagietki smarujemy sosem ketchupem. Na to uk艂adamy lekko przestudzony farsz z patelni. Posypujemy startym serem. 


Zapiekanki uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenie i zapiekamy w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia brzeg贸w i rozpuszczenia si臋 sera. 






2 komentarze: