Kt贸偶 ich nie kocha? 馃槏 Chrupi膮ca bagietka, pieczarki z cebulk膮 i ci膮gn膮cy si臋 (u nas przymusowo) ser ... Magia, a, 偶e rodem z PRL-u to dodatkowo przywo艂uje mi艂e wspomnienia (czasy liceum i zapiekanki na Rynku w Inowroc艂awiu)馃挀 Oczywi艣cie farsz na zapiekankach mo偶emy dowolnie modyfikowa膰 ... tu czasem fajnie jest poszale膰, i troch臋 zmieni膰 star膮, klasyczn膮 wersj臋 na bardziej nowoczesn膮. Ja zaczynam od klasyki (kt贸r膮 wzbogaci艂am o kie艂bask臋), ale postaram si臋 w niedalekiej przysz艂o艣ci wstawi膰 kilka przepis贸w na "zapiekanki inaczej" 馃槑
Oczywi艣cie je艣li dysponujecie czasem i umiej臋to艣ciami bu艂ki na zapiekanki mo偶na upiec samemu. Ale powiem szczerze, 偶e pod g贸r膮 farszu nie czuj臋 si臋 wielkiej r贸偶nicy w smaku pieczywa - ja wi臋c zawsze "id臋 na skr贸ty" i kupuj臋 bagietki.
Sk艂adniki: (na 4 zapiekanki)
- 2 bagietki
- ok. 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 z膮bki czosnku
- 200 g dowolnej w臋dliny (szynka, kie艂basa lub boczek)
- ser 偶贸艂ty dobrze topi膮cy si臋 (u mnie starta mozzarella)
- olej do sma偶enia
- s贸l, pieprz, s艂odka papryka
- zielenina
- u mnie dodatkowo kilka plasterk贸w og贸rka ma艂osolnego
- ketchup
Wykonanie:
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. W臋dlin臋 kroimy w kostk臋, cebul臋 r贸wnie偶.
Na rozgrzanym oleju podsma偶amy cebul臋, dodajemy czosnek, w臋dlin臋 i pieczarki. Ca艂o艣膰 lekko solimy, pieprzymy, dodajemy s艂odk膮 papryk臋 i sma偶y膰 ok. 15 minut.
Przekrojone bagietki smarujemy sosem ketchupem. Na to uk艂adamy lekko przestudzony farsz z patelni. Posypujemy startym serem.
Zapiekanki uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenie i zapiekamy w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia brzeg贸w i rozpuszczenia si臋 sera.
Cz臋sto robi臋 w domu ;)
OdpowiedzUsu艅Suuper :-) my z m臋偶em te偶 bardzo lubimy.
Usu艅