piątek, 26 czerwca 2020

BITKI Z ŁOPATKI W SOSIE WĘGIERSKIM

         Pyszne, mięciutkie kawałki wieprzowiny zatopione w pikantnym,      węgierskim sosie. Sos zrobiłam na bazie passaty pomidorowej i oczywiście    jak na sos węgierski przystało: wszelakich papryk 😎  świeżych i sproszkowanych. I powiem nieskromnie, że dawno nie jadłam tak dobrego sosu ... nawet mięso nie było w nim konieczne 😂.
           Do zrobienia dania użyłam pięknego kawałka łopatki wieprzowej, ale
                      super sprawdzi się tutaj też  wieprzowa szynka .




Składniki:
  • ok 600 g łopatki/szynki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 200 g pieczarek
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • wędzona papryka w proszku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej 
  • 1/3 szkl śmietany 18%
  • koperek lub natka
  • olej

Wykonanie: 


Mięso kroimy wzdłuż na cieńsze plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy paprykami. Obsmażamy na patelni, na oleju z obu stron. Przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy wodą (lub bulionem) tak, aby przykryła mięso. Gotujemy ok 30 minut. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki. Warzywa posypujemy paprykami, solą i pieprzem i smażymy całość około 10 minut, po czym przekładamy wszystko do garnka z mięsem i zalewamy  passatą pomidorową.  Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu (do miękkości mięsa). Jeśli lubimy bardziej gęsty sos możemy zaciągnąć go łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie.  Na koniec wlewamy śmietanę, ew. doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz posypujemy koperkiem. Podajemy z ryżem albo ziemniakami.