Bardzo lubię takie lekkie, bezmięsne kotleciki .
Dziś kolejna ich wersja z dodatkiem pieczarek oraz kolorowej papryki.
Takie kotleciki mogą być fajnym bezmięsnym daniem obiadowym albo pyszną kolacją. Smakują tak samo pysznie zarówno na zimno jak i na gorąco.
- 7 jajek ugotowanych na twardo
- 2 jajka (surowe)
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- kawałek papryki czerwonej, żółtej, pomarańczowej
- sól
- pieprz
- majeranek
- szczypiorek
- olej
Wykonanie:
Jajka ścieramy na tarce, na oczkach. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, kiedy się zezłoci dodajemy posiekany czosnek i pokrojone drobno papryki. Smażymy całość chwilę po czym dodajemy pokrojone pieczarki. Mieszamy podsmażamy, aż woda, która puściły pieczarki odparuje. Lekko solimy i pieprzymy. Studzimy. W dużej misce mieszamy starte jajka, przesmażone pieczarki z cebulką i papryką, posiekany szczypiorek oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek - do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe, nieduże kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.