czwartek, 11 czerwca 2020

WIEPRZOWINA W SOSIE CHIŃSKIM

 Pyszne kawałki chudej wieprzowiny zatopione w aromatycznym sosie. Mniam, mniam jakie to było dooobre 😍
Gorąco polecam przepis 👍






Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego (schab, chuda łopatka, szynka)
  • 1 op mieszanki chińskiej (u mnie mrożona)
  • 200g małych pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • curry (jeśli lubimy)
  • papryka słodka i ostra
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki (do zagęszczenia sosu)
  • olej 

Wykonanie:


Mięso kroimy na dowolne kawałki. Każdy posypujemy obficie przyprawami. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dorzucamy czosnek, ziele angielskie i podlewamy wodą lub bulionem tak, aby zakrył nam mięso. Dusimy około 30-40 minut, po czym dorzucamy oczyszczone pieczarki (małe - w całości, większe kroimy) oraz mieszankę chińską. Ewentualnie doprawiamy do smaku i dusimy całość do miękkości mięsa i warzyw. Kiedy potrawa jest gotowa zaciągamy nasz warzywny sos odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie.