poniedziałek, 4 maja 2020

MUFFINKI Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ. NA KEFIRZE

Kocham muffinki za prostotę ich wykonania ... 😍 Chyba nie ma równie łatwej i szybkiej do wykonania domowej słodkości  😎 Uwielbiam szczególnie te z owocami. A z rabarbarem to już kosmos! Słodkie, wilgotne ciasto + kwaskowe owoce i wierzch z maślanej kruszonki... Cóż chcieć więcej? 

Jeśli nie chce Wam sie robić kruszonki, pomińmy ją, i tak babeczki będą pyszne 😉



Składniki: 
  • 3 całe jajka
  • 1 szkl kefiru
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2 szkl cukru 
  • 2 szkl mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo: 3-4 łodygi rabarbaru, obrane i pokrojone drobno

kruszonka: z tego przepisu 



Wykonanie:




  • Wszystkie składniki powinny mieć  temperaturę  pokojową. Tak więc produkty przechowywane w lodówce wyjmujemy sobie wcześniej, aby sie ogrzały.  Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy do nich  olej oraz kefir, mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy produkty suche czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Po wymieszaniu, mokre składniki przelewamy do suchych i za pomocą łyżki krótko mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy pokrojony w drobne kawałki rabarbar. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotek. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok. 20 minut.