wtorek, 18 lutego 2020

MINI PĄCZKI Z RICOTTY

Na takie mini pączusie jest na blogu już kilka przepisów, ale powiem szczerze, że te z serkiem ricotta są moimi faworytami 😍

Mięciutkie, puszyste o delikatnym, nie przesłodzonym  smaku i lekko wilgotnej strukturze. Polecam gorąco wszystkim, którzy tak jak ja, nie lubią smażyć tradycyjnych, dużych pączków 😖
30 minut pracy, i małe pyszności są gotowe.



Składniki:

  • 250 g sera ricotta
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania pączków lub jak u mnie cytrynowy lukier do polania
  • smalec do smażenia
Wykonanie:


Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy ricottę i miksujemy do połączenia się składników.
W miseczce mieszamy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną. Dodajemy do jajek ubitych z ricottą. Miksujemy, do połaczenia się składników.
W wysokim garnku rozgrzewamy smalec (tak, aby po roztopieniu było go około 4 cm.) 
Za pomocą dwóch małych łyżeczek od herbaty formujemy kuleczki z ciasta i wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na  ręczniku papierowym. Ponieważ pączusie są mało słodkie, przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem lub obtaczamy w cytrynowym lukrze (cukier puder+odrobina wody+sok z cytyny).