poniedziałek, 28 września 2020

PUCHATKI SEROWE Z POWIDŁAMI





Składniki:

  • 250g zmielonego  twarogu
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru 
  • 1  cukru wanilinowy 16g 
  • 15 g proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego

Wykonanie:

W misie miksera mieszamy zmielony twaróg z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkiem do połączenia się składników. Następnie dodajemy na przemian mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz olej i skórkę cytrynową. Wyrobioną masę wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Oczywiście możemy formować z ciasta np. rogaliki, kształt wypieków nie musi być taki jak u mnie. Na środek każdego kółka nakładamy powidła. Składamy jak pierogi, dociskając brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a nastepnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-17 minut. Po upieczeniu smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. 










1 komentarz: