czwartek, 26 marca 2020

BABKA JOGURTOWA Z BUDYNIEM

😎 Pyszna. O bardziej ścisłej i  lekko wilgotnej strukturze - polecam  ją wszystkim miłośnikom tego typu wypieków. Długo zachowuje świeżość,
Pamiętajmy tylko o tym, aby wszystkie składniki na babkę miały temp. pokojową.




Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml oleju
  • 3/4 szkl cukru 
  • kilka kropli aromatu śmietankowego

Wykonanie:


Białka oddzielamy  od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy porcjami olej i jogurt, dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem budynowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i bardzo dokładnie mieszamy (łyżką).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Przekłądamy je do masy delikatnie mieszając.  Formę smarujemy masłem i posypujemy lekko mąką lub bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.







sobota, 21 marca 2020

FASOLOWA Z POMIDORAMI Z PUSZKI I KIEŁBASĄ

Tym razem tradycyjną "fasolówkę" ugotowałam na boczku i kiełbasie, i wzbogaciłam jej smak pomidorami w sosie własnym 😎 Było trochę inaczej, ale bardzo, bardzo smacznie. Zupa jest pożywna, sycąca, a dzięki dodanym pomidorom jednocześnie orzeźwiająca. Takie zupy gotuję zazwyczaj na porządnym kawałku żeberka lub innego wieprzowego mięsa. Tym razem wystarczył boczek i dobra wędzona kiełbaska.  Polecam gorąco! 




Składniki:
  • 250 g fasoli ulubionej fasoli (piękny Jaś lub drobnej)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2-3 pętka dobrej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część z 1 pora
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • słodka i ostra papryka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki


Wykonanie:


Fasolę zalewamy w miseczce wodą, i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). nastepnego dnia wode wylewamy, fasolę zalewamy swieżą wodą, dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone, pomidory z puszki, koncentrat, sól, pieprz, majeranek, obie papryki i gotujemy do miękkości warzyw.
Na patelni (suchej) podsmażamy pokrojony w paski boczek, po chwili dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz posiekany czosnek. Smażymy do zrumienienia, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z zupą. Gotujemy całość 10 minut, ew. doprawiamy do smaku. 





sobota, 7 marca 2020

PĄCZKI (DONUTY) Z MASZYNKI

Uwielbiam otaczać się w kuchni wszelkim sprzętem i gadżetami gospodarstwa domowego. A maszynka do pieczenia małych pączusiów kusiła mnie już od dawna 😎 
Kusiła, kusiła, aż ... kupiłam 😍 I wypróbowałam rzecz jasna ! 
Na waszą prośbę zdjęcie maszynki poniżej 😎





Składniki:
  • 260 g mąki
  • 130 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

dodatkowo:
cukier puder do posypania 
lub lukier i dowolne posypki cukrowe
lub np. czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej


Wykonanie :

Wszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze zmiksować. Odczekać 10 minut. 
Maszynkę rozgrzać i nakładać do otworów na donuty ciasto. Zamknąć i piec na złoto (około 3-4 minut). Dekorować dowolnie.









Na waszą prośbę zdjęcie maszynki poniżej 😎


I wersja z kolorowym lukrem 😃 Dzieci były zachwycone!