sobota, 21 marca 2020

FASOLOWA Z POMIDORAMI Z PUSZKI I KIEŁBASĄ

Tym razem tradycyjną "fasolówkę" ugotowałam na boczku i kiełbasie, i wzbogaciłam jej smak pomidorami w sosie własnym 😎 Było trochę inaczej, ale bardzo, bardzo smacznie. Zupa jest pożywna, sycąca, a dzięki dodanym pomidorom jednocześnie orzeźwiająca. Takie zupy gotuję zazwyczaj na porządnym kawałku żeberka lub innego wieprzowego mięsa. Tym razem wystarczył boczek i dobra wędzona kiełbaska.  Polecam gorąco! 




Składniki:
  • 250 g fasoli ulubionej fasoli (piękny Jaś lub drobnej)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2-3 pętka dobrej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część z 1 pora
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • słodka i ostra papryka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki


Wykonanie:


Fasolę zalewamy w miseczce wodą, i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). nastepnego dnia wode wylewamy, fasolę zalewamy swieżą wodą, dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone, pomidory z puszki, koncentrat, sól, pieprz, majeranek, obie papryki i gotujemy do miękkości warzyw.
Na patelni (suchej) podsmażamy pokrojony w paski boczek, po chwili dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz posiekany czosnek. Smażymy do zrumienienia, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z zupą. Gotujemy całość 10 minut, ew. doprawiamy do smaku. 





1 komentarz:

  1. Ostatnio próbowałam bardzo dobrą przyprawę, mieszankę suszonych pomidorów i czosnku, tak fajnie zaostrzającą. Nadałaby się idealnie :).

    OdpowiedzUsuń