poniedziałek, 16 września 2019

PYSZNY BIGOS Z CUKINII Z KURKAMI

Kto jeszcze nie robił tego pysznego bigosu koniecznie musi wypróbować przepis 😃 Szybki bigos z cukinii, jest taką letnią i lżejszą alternatywą dla tradycyjnego bigosu z kapustą, mięsem i bardziej tłustą kiełbasą. 
Robi się go szybciutko, a pomijając kurki jest daniem tanim... 
i smacznym.



Składniki:
  • 3-4 średnie cukinie
  • 2  marchewki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200-300 g kurek lub pieczarek (jeśli nie lubimy pomijamy grzyby)
  • 2-3 pętka dowolnej chudej kiełbasy (u mnie z piersi kurczaka)
  • koncentrat pomidorowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej lub smalec do smażenia

Wykonanie:


Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i ew. usuwamy pestki, a następnie ścieramy na tartce o grubych oczkach. Solimy i odciskamy mocno z nadmiaru  soku. Kurki (pieczarki) czyścimy. Marchewkę ścieramy na tarce, kroimy cebulę, pieczarki (jeśli dodajemy je), kiełbasę i czosnek. Na rozgrzanym oleju (lub smalcu) w dużym garnku lub na szerokiej patelni  podsmażamy cebulę, czosnek, nastepnie dodajemy kiełbasę, nasze grzyby i marchewkę. Całość mieszamy i smażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy cukinię, koncentrat i przyprawy. Mieszamy. Podlewamy całość odrobiną wody i dusimy do miękkości. 





Warzywa dyniowate 2019 część II