sobota, 7 września 2019

KRUCHE ROGALIKI Z NADZIENIEM Z KRÓWEK

Idealny balans słodkości: nie za słodkie, kruchutkie ciasto + nadzienie ze śmietankowych krówek 😍
Rogaliki robi się szybciutko, przepis jest prosty i niewymagający dużych nakładów finansowych, ani super umiejętności. 
Nie mogą też nie wyjść, czy się nie udać ... 😃
Jako nadzienie możemy wykorzystać powidła, prażone jabłko, budyń czy nutellę. 
Polecam gorąco!



Składniki:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl gęstej śmietany 12% lub 18%
  • 1 kostka masła (200g)
  • dowolne nadzienie, u mnie śmietankowe krówki

Wykonanie: 

Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy po czym  wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie. U mnie tym razem były to pokrojone, śmietankowe krówki.



Zwijamy rogaliki. Gotowe  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut (aż się ładnie zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, albo (tak jak ja) przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.