sobota, 10 sierpnia 2019

KOPYTKA

Czasem okazuje się, że to co proste dla jednych - innym sprawia trudność. 
I nic w tym złego ... nikt z nas nie jest "alfą i omegą" we wszystkim 😉 Otrzymałam ostatnio prośbę o podanie przepisu na kopytka, które jednej z moich koleżanek nigdy nie wychodzą. 
Tak więc na prośbę zamieszczam przepis 😊



Składniki:
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 całe jajko
  • około 100 - 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:


Ziemniaki ugotować i wystudzić. Zimne  przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać mąkę, sól i roztrzepane jajko. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić na ukośne, około 1 cm kawałki.
Kopytka wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę, po czym zmniejszamy płomień  i gotujemy około 2 - 3 minut od wypłynięcia. Podczas gotowania można delikatnie je przemieszać. Wyławiamy łyżką cedzakową i podajemy z ulubionymi dodatkami gorące, lub odsmażamy kiedy ostygną.