wtorek, 30 kwietnia 2019

CIASTO CZEKOLADOWE Z JAGODAMI

Ciasto czekoladowe 😍😍😍 
Któż go nie lubi??? Ja bardzo lubię, ale jedynie to z dodatkiem roztopionej czekolady, a nie kakao. Takie ciasto jest ciąższe, bardziej wilgotne, ale smak ma nieporównywalnie lepszy! 
Polecam wszystkim miłośnikom czekolady, i ... nie tylko 😍



Składniki:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 3 jajka
  • 400 ml mleka
  • 150 g masła (lub "Kasi")
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego lub skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:
u mnie około 200 g mrożonych jagód


Wykonanie:


Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło oraz czekoladę i rozgrzewamy do rozpuszczenia się. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Do przesianej mąki wlewamy zawartość rondelka. Mieszamy. Otrzymamy bardzo gęstą czekoladową masę, którą dodajemy po łyżkę do ubitych jajek ... ubijając ciągle na małych obrotach miksera. Na koniec dodajemy aromat lub otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą... chociaż oczywiście możemy tę czynność pominąć, gdyż ciasto samo w sobie jest odpowiednio słodkie i ... pyszne 😃