Ciasto czekoladowe 馃槏馃槏馃槏
Kt贸偶 go nie lubi??? Ja bardzo lubi臋, ale jedynie to z dodatkiem roztopionej czekolady, a nie kakao. Takie ciasto jest ci膮偶sze, bardziej wilgotne, ale smak ma niepor贸wnywalnie lepszy!
Polecam wszystkim mi艂o艣nikom czekolady, i ... nie tylko 馃槏
Sk艂adniki:
- 3 szkl. m膮ki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy 16g
- 3 jajka
- 400 ml mleka
- 150 g mas艂a (lub "Kasi")
- 100 g gorzkiej czekolady
- kilka kropli aromatu pomara艅czowego lub sk贸rka otarta z 1 sparzonej pomara艅czy
- 1 p艂aska 艂y偶eczka sody oczyszczonej
- 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
u mnie oko艂o 200 g mro偶onych jag贸d
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy mas艂o oraz czekolad臋 i rozgrzewamy do rozpuszczenia si臋. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst膮 mas臋. M膮k臋 przesiewamy z sod膮 i proszkiem do pieczenia. Do przesianej m膮ki wlewamy zawarto艣膰 rondelka. Mieszamy. Otrzymamy bardzo g臋st膮 czekoladow膮 mas臋, kt贸r膮 dodajemy po 艂y偶k臋 do ubitych jajek ... ubijaj膮c ci膮gle na ma艂ych obrotach miksera. Na koniec dodajemy aromat lub otart膮 sk贸rk臋 z pomara艅czy. Ciasto wylewamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Na wierzch wyk艂adamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na oko艂o 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polew膮... chocia偶 oczywi艣cie mo偶emy t臋 czynno艣膰 pomin膮膰, gdy偶 ciasto samo w sobie jest odpowiednio s艂odkie i ... pyszne 馃槂
OdpowiedzUsu艅Bardzo lubimy po艂膮czenie czekolady i jag贸d. Cz臋sto te smaki odkrywamy w kawie, wi臋c tym bardziej musimy przetestowa膰 przepis :)
艢wietny przepis! Wygl膮da na bardzo smakowity :)
OdpowiedzUsu艅