czwartek, 28 lutego 2019

PULLED PORK CZYLI SZARPANA KARKÓWKA

Pulled pork to metoda długiego duszenia mięsa wieprzowego w stosunkowo niskiej temperaturze. Idealnym gatunkiem mięsa do pulled pork jest karkówka lub łopatka wieprzowa. 
Danie robi się praktycznie samo, nie wymaga od nas nakładu pracy, jedynie ... trochę cierpliwości 😉 Ale zaręczam, że tutaj warto być cierpliwym, bo w wyniku długiego duszenia otrzymamy przepyszne, mięciusieńkie mięso, które bez problemu będziemy mogli "poszarpać" widelcem, a nawet samymi palcami. Takie mięsko może stanowić danie obiadowe - podajemy je z frytkami, ziemniakami czy ryżem + obowiązkowo jakaś pyszna suróweczka, ale rewelacyjnie smakuje także na kanapkach. Dobór przypraw do mięsa jest zupełnie dowolny. Marynatę możemy stworzyć wybierając do niej nasze ulubione przyprawy. 




Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku

Na marynatę:
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 łyżki oleju

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Nacieramy nimi dokładnie mięso. Odstawiamy je na na min 3 - 4  godziny w zimne miejsce, a najlepiej na całą noc. 

Dodatkowo:

kilka łyżek bulionu, piwa lub czerwonego wina

Wykonanie:

Na spód naczynia żaroodpornego układamy pokrojone na ósemki cebule oraz ząbki czosnku. Na to wykładamy zamarynowane mięso. Podlewamy kilkoma łyżkami  bulionu lub wina. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st na około 12 godzin.