Pulled pork to metoda długiego duszenia mięsa wieprzowego w stosunkowo niskiej temperaturze. Idealnym gatunkiem mięsa do pulled pork jest karkówka lub łopatka wieprzowa.
Danie robi się praktycznie samo, nie wymaga od nas nakładu pracy, jedynie ... trochę cierpliwości 😉 Ale zaręczam, że tutaj warto być cierpliwym, bo w wyniku długiego duszenia otrzymamy przepyszne, mięciusieńkie mięso, które bez problemu będziemy mogli "poszarpać" widelcem, a nawet samymi palcami. Takie mięsko może stanowić danie obiadowe - podajemy je z frytkami, ziemniakami czy ryżem + obowiązkowo jakaś pyszna suróweczka, ale rewelacyjnie smakuje także na kanapkach. Dobór przypraw do mięsa jest zupełnie dowolny. Marynatę możemy stworzyć wybierając do niej nasze ulubione przyprawy.
- 1 kg karkówki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
Na marynatę:
- 2-3 łyżeczki musztardy
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 3 łyżki oleju
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Nacieramy nimi dokładnie mięso. Odstawiamy je na na min 3 - 4 godziny w zimne miejsce, a najlepiej na całą noc.
Dodatkowo:
kilka łyżek bulionu, piwa lub czerwonego wina
Wykonanie:
Na spód naczynia żaroodpornego układamy pokrojone na ósemki cebule oraz ząbki czosnku. Na to wykładamy zamarynowane mięso. Podlewamy kilkoma łyżkami bulionu lub wina. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st na około 12 godzin.
Uwielbiam takie mięsko i to najbardziej w takim wydaniu, jak na ostatnim zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńJa zdecydowanie też ;-))
UsuńMam pytanie - czy podczas pieczenia naczynie ma być otwarte czy przykryte pokrywką?
OdpowiedzUsuńPrzykryte :-)
UsuńKusisz, bo uwielbiam takie potrawy. Na pewno kiedyś wypróbuję przepis :).
OdpowiedzUsuńWyszło przepyszne! Dzięki za super przepis. Dodaję do ulubionych ;)
OdpowiedzUsuń