wtorek, 12 lutego 2019

ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska. 
Taki zawijasy w ciasta francuskiego smakują wyjątkowo pysznie na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika. 




Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego 
  • ok. 400g szpinaku (u mnie mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3-4 łyżki startej na oczkach mozzarelli
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • masło klarowane
  • czarnuszka do posypania
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania ślimaków


Wykonanie:

Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak. Dusimy całość, aż odparuje woda. Na koniec dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i doprawiamy całość solą i pieprzem ziołowym. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy farsz jest chłodny dodajemy starty na oczkach ser.
Ciasto francuskie rozwijamy. Na płat ciasta nakładamy farsz, zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Kroimy na 1-1.5 cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką lub sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni do uzyskania złotego koloru (około 15-18 minut).