piątek, 29 listopada 2019

ROLADY Z KARKÓWKI Z BIAŁĄ KIEŁBASKĄ

Takie rolady  możemy robić z różnego rodzaju mięsa. Zarówno wołowego jak i wieprzowego. Dziś zapraszam na rolady z karkówki, które uświetniłam białymi, cienkimi kiełbaskami. W tej sposób powstało pyszne, i nie skomplikowane danie obiadowe. Do środka roladek możemy wykorzystać zarówno surowe, jak i parzone  kiełbaski.




Składniki:
  • ok 1.20 kg karkówki
  • 2 cebule
  • kilka białych koktajlowych kiełbasek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sarepska musztarda
  • olej lub smalec do smażenia
  • 1 łyżka mąki - do sosu
  • ew. śmietana 18% - do sosu


Wykonanie:


Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy cienko tłuczkiem. Następnie każdy plaster posypujemy majerankiem, solą, pieprzem oraz słodką papryką i smarujemy musztardą. Na każdym płacie mięsa układamy po jednej kiełbasce (moje były już sparzone, więc zdjęłam z nich osłonki), po paseczku papryki czerwonej i zielonej oraz trochę pokrojonej drobno cebulki. Każdy płat zwijamy ciasno w rulon i spinamy wykałaczką lub związujemy nitką. Roladki podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju lub smalcu. Jeśli sa już odpowiednio zrumienione, dorzucamy pokrojoną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Chwilę smażymy całość, a następnie zalewamy wodą (jeszcze lepiej bulionem) tak, aby pokryła mięso. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie rolady przekładamy na talerz, a powstały sos zaciagamy mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Zagotowujemy. Śmietanę hartujemy gorącym sosem , a nastepnie wlewamy do garnka. Doprawiamy do smaku. Do gorącego sosu przekładamy rolady.






środa, 20 listopada 2019

DOMOWE NACHOSY Z TORTILLI

Dziecinnie prosty  i szybki przepis na domową przekąskę 😉 Bo przecież każdy z nas ma chwile słabości, kiedy lubi pochrupać sobie nachosy lub chipsy 😉😋
Takie domowe nachosy są pyszną przekąską szczególnie kiedy podamy je z domowym ketchupem,  sosem czosnkowym czy innym dipem.... Super pasuje tutaj także hummus 😍 Także jeśli szykuje Wam się w najbliższym czasie spotkanie ze znajomymi - polecam do pochrupania! 



Składniki:

  • 2-3 płaty tortilli
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • czosnek granulowany (jeśli lubimy)
  • zól
  • ew.ulubione zioła (prowansalsie, bazylia, oregano)
  • 1 łyżka  masła


Wykonanie:



Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego wszystkie przyprawy. Płat tortilli smarujemy masłem z przyprawami. Kroimy go na 10-12 kawałków (trójkątów). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 6-10 minut - do lekkiego zrumienienia. 







sobota, 16 listopada 2019

PROSTE KRUCHE CIASTECZKA NA KRUPCZATCE

Bardzo lubię piec ciastka na krupczatce lub z jej dodatkiem. Nadaje ona tym drobnym wypiekom niesamowitej kruchości i delikatności. 
I tak właśnie jest z dzisiejszymi ciasteczkami 😃
Są kruche, delikatne i maślane ... No i bez proszku do pieczenia. 
Polecam! 




Składniki: (na 2 blaszki ciasteczek)

  • 1.5 szkl. mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki ukwaszonej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 100 g masła (prawdziwego: 82% tłuszczu)
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub trochę aromatu cytrynowego
  • troche cukru waniliowego


dodatkowo: marmolada lub powidła

Wykonanie:


Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 1h. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, i wycinamy dowolne kształty (foremkami, kieliszkiem...). Na środek każdego ciasteczka nakładamy odrobinę powideł. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 10-12 minut (do lekkiego zrumienienia brzegów)







czwartek, 7 listopada 2019

FILET Z PIERSI KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM


Prosty i szybki przepis na pyszną, aromatyczną pierś z kurczaka. Kruchutkie plastry mięsa zatopione w sosie pomidorowym, o wyraźnej nucie papryki. Ja zblendowałam sos (na potrzeby dzieci 😏), ale polecam zostawić widoczne kawałki papryki w sosie, i oprócz czerwonej użyć także żółtej lub pomarańczowej papryki. Będzie jeszcze smaczniej! Takie danie serwuję zazwyczaj z ryżem, ale z ziemniakami czy kasza też będzie smacznie 😍



Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana 18%
  • natka pietruszki 
  • olej do smażenia
  • ew. szczypta cukru


Wykonanie:


Pierś oczyszczamy. Każdą kroimy na podłużne plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy papryką słodką i ostrą. Obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie przekładamy na talerz, a na  patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smazymy całość chwilę mieszając. Następnie wlewamy pomidory, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz koncentrat. Przekłądamy podsmażone wcześniej piersi, całość doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy, a sos blendujemy. Po zblendowaniu zagotowujemy raz jeszcze i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ostrą papryką , szczyptą cukru i śmietaną. 
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.