środa, 30 października 2019

PROSTE CIASTO UCIERANE Z MORELAMI (NA OLEJU)

Najprostrze rozwiązania są czasem najlepsze 😃 i tak wg mnie jest wypiekiem ciast. Dlatego często odkopuję stare, sprawdzone przepisy, o których się zapomniało. Albo przeglądam mój zeszyt z przepisami, który drzemie sobie w czeluściach szuflady wyparty przez łatwość znalezienia jakiegokolwiek przepisu we wszechogarniającym  nas internecie 😐
Tak więc w tym moim starym zeszycie odkopałam przepis na fajne, szybkie ciasto z owocami (u mnie w oryginale była to czerwona porzeczka). Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest wilgotne, nie za słodkie i puszyste. Na "potrzeby bloga" 😂 ciasto posypałam cukrem pudrem, ale osobiście wolę je bez lukru, pudru i innych słodzików.
Do ciasta wykorzystałam kilka dojrzałych moreli, ale pysznie smakuje z jabłkami, wisniami, agrestem, porzeczkami czy rabarbarem. 
Polecam!




Składniki: (na tortownicę 25cm)

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 4 całe jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego (16g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka orata z 1 sparzonej cytryny + łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli


Wykonanie: 


 Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy (w 2-3 turach) mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powoli wlewamy olej. Na koniec dodajemy sól, skórkę i sosk z cytryny. Wszystko miksujemy chwilę, do połączenia się składników.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Układamy owoce . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 50 minut.









środa, 23 października 2019

SOCZYSTE KOTLECIKI SZU SZU Z PIERSI KURCZAKA

Przepis na te pyszne kotleciki  o wdzięcznej nazwie  SZU SZU otrzymałam od koleżanki Izy (ten i zresztą kilka innych, które kolejno testuję 😉) podczas ostatniego urlopu w PL. Okazało się, że nie tylko dotychczas ich nie robiłam, ale nawet jak dotąd nie wpadłam na ten przepis w internecie 😲, mimo, że króluje on  na wielu blogach i stronach. Kotleciki wykonane w ten sposób są pyszne. Marynata nadaje im kruchość i fajny smak. Myślę, że zadowolą wszystkich miłośników drobiowego mięska.

Ja przygotowuję marynatę wieczorem i na drugi dzień tylko myk - mięsko na patelnię 😎 Tak więc szybkość wykonania to kolejna zaleta tego przepisu. 


Składniki:

2 duże  piersi z kurczaka 

Na marynatę:

  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (jeśli nie lubimy - pomijamy)
  • 3/4 łyżeczki soli (można według smaku)
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta pieprzu
Ponadto:
olej lub masło klarowane do smażenia

Wykonanie:


Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy.
Umyte  piersi kurczaka kroimy delikatnie po skosie na plastry o grubości 1 cm. Uzyskane plastry wkładamy do marynaty, i dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni na oleju lub klarowanym maśle na średnim ogniu, aż do zrumienienia z obu stron. 
Gotowe kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.








środa, 16 października 2019

SZYBKI PIANKOWY SERNIK. Z BRZOSKWINIAMI i CZEKOLADOWĄ KRUSZONKĄ

Bardzo szybki i prosty przepis na sernik, o delikatnej, wręcz piankowej strukturze. Robi sie go migusiem, i zaręczam, że poradzą sobie z nim nawet osoby, które jak to się mówi potrafią przypalić wodę na herbatę 😎 
Przy robieniu korzystałam z miksera, ale jeśli nie posiadamy takowego sprzętu - i ze spodem, i z masą serową poradzimy sobie bez niego. 
Gorąco polecam!





Składniki na ciasto: (u mnie tortownica o średnicy 25cm)

  • 2  szklanki mąki
  • 160 g roztopionej margaryny 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 żółtka
Z wszystkich podanych  składników zagnieść kruszonkę. Całość podzielić na 2 części: większa posłuży za spód sernika, mniejszą posypiemy wierzch.

Masa serowa:

  • 1 kg serków dowolnych homogenizowanych waniliowych (osobiście polecam serki Rolmlecz, ale inne też mogą być)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g  roztopionej i schłodzonej margaryny (lub masła)
  • 1 budyń śmietankowy 40g z cukrem
  • 4 białka 
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny + odrobina soku
dodatkowo: jeśli lubimy dowolne owoce (u mnie świeże brzoskwinie) 
Wykonanie:
Serki homogenizowane ubijamy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i  budyniem. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę (lub masło). Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, skórkę i sok z cytryny (lub aromat cytrynowy). Mieszamy całość łyżką. 
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciemnego ciasta wykładamy na spód, na to wylewamy delikatnie masę serową, układamy małe kawałki owoców, a następnie posypujemy  resztą ciemnego ciasta.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C. Jeśli będziemy mieli mniejszą tortownicę, proponuję wydłużyć o 10 minut czas pieczenia.  Po upieczeniu dobrze schładzamy, (sernik nie ma mocno ścisłej konsystencji) najlepiej w kilka godzin w lodówce. 
Wg mnie najlepszy jest na drugi dzień. 






piątek, 11 października 2019

SMORODINÓWKA. NALEWKA Z CZARNYCH PORZECZEK

Ta pyszna nalewka z owoców czarnej porzeczki pochodzi z Kresów Wschodnich.
To właśnie tam czarna porzeczka nazywana była smorodiną.
Z  domową nalewką jest tak, że przepis na jej wykonanie jak i proporcje każdy ma dopasowane do własnego smaku i upodobań.  Ja zmieszałam (jak w większości nalewek, które robię) wódkę 40% ze spirytusem.
Smorodinówka jest bardzo aromatyczną nalewką. Czujemy w niej wyraźnie owoce czarnej porzeczki, które ... nota bene uwielbiam 😍




Składniki:
  • 750 ml wódki czystej 40%
  • 200 ml spirytusu
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 350g cukru
  • laska wanilii


Wykonanie: 



Owoce myjemy  i oczyszczamy z ogonków i szypułek. Zalewamy je spirytusem i wódką (w dowolnej proporcji) i odstawiamy na 3-5 tygodni. Po tym czasie zlewamy  nalew (czyli sok+alkohol), a owoce zasypujemy cukrem. Dla większego aromatu możemy dodać też laskę wanilii.  Co kilka dni potrząsamy słojem. Po uzyskaniu syropu (po 3-4 tygodniach, kiedy cukier całkowicie się rozpuści) zlewamy syrop i mieszamy go z nalewem. Następnie filtrujemy nalewkę (ja korzystam w filtrów do kawy - żmudne, ale skuteczne) rozlewamy do butelek i odkładamy do leżakowania na co najmniej kilka miesięcy. 







poniedziałek, 7 października 2019

MUFFINKI Z MĄKI MIGDAŁOWEJ Z BORÓWKAMI

Jeśli lubisz aromat migdałów  - ten przepis jest idealny dla Ciebie 👌Mięciutkie, puszyste muffinki o zdecydowanym migdałowym aromacie skradły moje serce (i podniebienie oczywiście), bo kocham wszystko co migdałowe. O niewątpliwych walorach samej mąki migdałowej nie będę się rozpisywać, bo to blog kulinarny, a nie dietetyczny 😉 a  opisów w internecie tysiące. Nadmienię tylko, że
mąkę migdałową możemy kupić gotową lub uzyskać domowymi sposobami mieląc na drobno obrane migdały. 




Składniki:
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szklanka  mąki migdałowej
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 200 g jogurtu naturalnego
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy 16g
    • 80 g masła, roztopionego i wystudzonego
    • szczypta soli
    • aromat migdałowy
    • dowolne owoce - u mnie borówki

    Wykonanie:
    Wszystkie składniki powinny mieć  temperaturę pokojową. W jednej misce mieszamy ze sobą produkty suche czyli: obie mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, sól, cukier i cukier waniliowy. W drugim naczyniu produkty mokre: jajka, jogurt, masło i aromat. Następnie mieszamy zawartość obu miseczek. 
    Ciasto wykładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do połowy wysokości. Posypujemy borówkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st  na około 20 minut (do tzw.suchego patyczka).