Najprostrze rozwi膮zania s膮 czasem najlepsze 馃槂 i tak wg mnie jest wypiekiem ciast. Dlatego cz臋sto odkopuj臋 stare, sprawdzone przepisy, o kt贸rych si臋 zapomnia艂o. Albo przegl膮dam m贸j zeszyt z przepisami, kt贸ry drzemie sobie w czelu艣ciach szuflady wyparty przez 艂atwo艣膰 znalezienia jakiegokolwiek przepisu we wszechogarniaj膮cym nas internecie 馃槓
Tak wi臋c w tym moim starym zeszycie odkopa艂am przepis na fajne, szybkie ciasto z owocami (u mnie w oryginale by艂a to czerwona porzeczka). Dodatek oleju sprawia, 偶e ciasto jest wilgotne, nie za s艂odkie i puszyste. Na "potrzeby bloga" 馃槀 ciasto posypa艂am cukrem pudrem, ale osobi艣cie wol臋 je bez lukru, pudru i innych s艂odzik贸w.
Do ciasta wykorzysta艂am kilka dojrza艂ych moreli, ale pysznie smakuje z jab艂kami, wisniami, agrestem, porzeczkami czy rabarbarem.
Polecam!
- 2 i 1/2 szklanki m膮ki pszennej
- 4 ca艂e jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego (16g)
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- sk贸rka orata z 1 sparzonej cytryny + 艂y偶eczka soku cytrynowego
- szczypta soli
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do rozpuszczenia cukru. Nast臋pnie dodajemy (w 2-3 turach) m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia. Powoli wlewamy olej. Na koniec dodajemy s贸l, sk贸rk臋 i sosk z cytryny. Wszystko miksujemy chwil臋, do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
Foremk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Uk艂adamy owoce . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 50 minut.
Ja zwykle m贸wi臋, w prostocie jest urok i smak! Ja robi臋 podobne, tylko z rozpuszczonym mas艂em, pozdrawiam El偶bieta P.
OdpowiedzUsu艅Mo偶e zrobi臋 dzisiaj, bo ka偶de od艣wi臋tne dni, moim zdaniem, powinny by膰 uhonorowane, domowym wypiekiem.:))
Oj dok艂adnie Elu! Te偶 celebruj臋 艣wi膮teczne dni dobrym, domowym ciachem :-)))
Usu艅Wygl膮da pysznie :). Takie przepisy koniecznie trzeba z dna szuflady odkopywa膰! A ja dzisiaj na Wszystkich 艢wi臋tych makowiec piek艂am, wed艂ug przepisu Babci, z tartymi jab艂kami :).
OdpowiedzUsu艅I by艂 pewnie pyyyyszny! :-)))
Usu艅Upiek艂am dzi艣 z Pani przepisu ciasto - troszk臋 je zmodyfikowa艂am- nie mia艂am cukru waniliowego i cytryny wi臋c nie u偶y艂am ale za to doda艂am do pozosta艂ych sk艂adnik贸w jeszcze 艂y偶k臋 艣mietany 18% i 艂y偶k臋 wody zamiast soku z cytryny ze by nie by艂o zbyt zwarte i wysz艂o naprawd臋 super .Dziskuje za przepis.
OdpowiedzUsu艅Bardzo si臋 ciesz臋, 偶e wysz艂o, i oczywi艣cie, 偶e smakowa艂o 馃槏 Pozdrawiam i 偶ycz臋 wszystkiego dobrego.
Usu艅