Prostota i klasyka. Ale za to jaki smaaaak??!!!
Takie ciasto zawsze idealnie si臋 sprawdza 馃憤 (przynajmniej u nas).
No i ma same zalety! Szybko sie je robi, i nie wymaga wyszukanych sk艂adnik贸w. Piek臋 je z sezonowymi owocami, a zim膮 np z brzoskwiniami z puszki czy jab艂kami. Zawsze uwie艅czeniem jest ma艣lana kruszonka, kt贸ra dodatkowo podkr臋ca smak 馃槏 Mimo, 偶e niekt贸rzy uwa偶aj膮, i偶 ciasta z dodatkiem jogurtu najlepsze s膮 w dzie艅 ich wypieku, ja uwa偶am, 偶e takie ucierane ciasto pyszne jest nawet po 2 lub 3 dniach. Oczywi艣cie zawsze zabezpieczam je przed wyschni臋ciem, zawijaj膮c w lnian膮 艣ciereczk臋 albo foli臋 aluminiowa.
No i ma same zalety! Szybko sie je robi, i nie wymaga wyszukanych sk艂adnik贸w. Piek臋 je z sezonowymi owocami, a zim膮 np z brzoskwiniami z puszki czy jab艂kami. Zawsze uwie艅czeniem jest ma艣lana kruszonka, kt贸ra dodatkowo podkr臋ca smak 馃槏 Mimo, 偶e niekt贸rzy uwa偶aj膮, i偶 ciasta z dodatkiem jogurtu najlepsze s膮 w dzie艅 ich wypieku, ja uwa偶am, 偶e takie ucierane ciasto pyszne jest nawet po 2 lub 3 dniach. Oczywi艣cie zawsze zabezpieczam je przed wyschni臋ciem, zawijaj膮c w lnian膮 艣ciereczk臋 albo foli臋 aluminiowa.
Zach臋cam do zrobienia 馃槂
Wykonanie:
- 400 g m膮ki pszennej
- 170 g mi臋kkiego mas艂a (lub Kasi)
- 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 220 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 ca艂e jajka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- u mnie 250 g bor贸wek (lub innych owoc贸w)
- kruszonka z tego przepisu:
Wykonanie:
M膮k臋 przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Mi臋kkie mas艂o ucieramy na g艂adk膮 mas臋 z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy na wolnych obrotach. Nast臋pnie dodajemy na przemian m膮k臋 i jogurt oraz sk贸rk臋 cytrynow膮. Kiedy masa b臋dzie g艂adka przek艂adamy j膮 na blaszk臋 wcze艣niej posmarowan膮 mas艂ej i obsypan膮 odrobin膮 m膮ki. Na wierzchu uk艂adamy owoce, delikatnie wciskaj膮c je w ciasto. Na owocach rozk艂adamy kruszonk臋. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Zostawiamy kilka minut w ciep艂ym piekarniku, a nast臋pnie studzimy na kratce.
Ucierane ciasto zapiekane z sezonowymi owocami... pycha!
OdpowiedzUsu艅