艣roda, 31 lipca 2019

UCIERANE CIASTO Z BOR脫WKAMI (NA JOGURCIE)

Prostota i klasyka. Ale za to jaki smaaaak??!!! 
Takie ciasto zawsze idealnie si臋 sprawdza 馃憤 (przynajmniej u nas).
 No i ma same zalety! Szybko sie je robi, i nie wymaga wyszukanych sk艂adnik贸w.  Piek臋 je z sezonowymi owocami, a zim膮 np z brzoskwiniami z puszki czy jab艂kami. Zawsze uwie艅czeniem jest ma艣lana kruszonka, kt贸ra dodatkowo podkr臋ca smak 馃槏 Mimo, 偶e niekt贸rzy uwa偶aj膮, i偶 ciasta z dodatkiem jogurtu najlepsze s膮 w dzie艅 ich wypieku, ja uwa偶am, 偶e takie ucierane ciasto pyszne jest nawet po 2 lub 3 dniach. Oczywi艣cie zawsze zabezpieczam je przed wyschni臋ciem, zawijaj膮c w lnian膮 艣ciereczk臋 albo foli臋 aluminiowa. 
Zach臋cam do zrobienia 馃槂




Wykonanie: 
  • 400 g m膮ki pszennej
  • 170 g mi臋kkiego mas艂a (lub Kasi)
  • 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 220 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 ca艂e jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • u mnie 250 g bor贸wek (lub innych  owoc贸w)
  • kruszonka  z tego przepisu:

Wykonanie:


M膮k臋 przesiewamy wraz  z proszkiem do pieczenia. Mi臋kkie mas艂o ucieramy na g艂adk膮 mas臋 z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy na wolnych obrotach. Nast臋pnie dodajemy na przemian m膮k臋 i jogurt oraz sk贸rk臋 cytrynow膮. Kiedy masa b臋dzie g艂adka przek艂adamy j膮 na blaszk臋 wcze艣niej posmarowan膮 mas艂ej i obsypan膮 odrobin膮 m膮ki.  Na wierzchu uk艂adamy owoce, delikatnie wciskaj膮c je w ciasto. Na owocach  rozk艂adamy kruszonk臋. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Zostawiamy kilka minut w ciep艂ym piekarniku, a nast臋pnie studzimy na kratce. 






1 komentarz: