wtorek, 30 kwietnia 2019

CIASTO CZEKOLADOWE Z JAGODAMI

Ciasto czekoladowe 😍😍😍 
Któż go nie lubi??? Ja bardzo lubię, ale jedynie to z dodatkiem roztopionej czekolady, a nie kakao. Takie ciasto jest ciąższe, bardziej wilgotne, ale smak ma nieporównywalnie lepszy! 
Polecam wszystkim miłośnikom czekolady, i ... nie tylko 😍



Składniki:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 3 jajka
  • 400 ml mleka
  • 150 g masła (lub "Kasi")
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego lub skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:
u mnie około 200 g mrożonych jagód


Wykonanie:


Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło oraz czekoladę i rozgrzewamy do rozpuszczenia się. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Do przesianej mąki wlewamy zawartość rondelka. Mieszamy. Otrzymamy bardzo gęstą czekoladową masę, którą dodajemy po łyżkę do ubitych jajek ... ubijając ciągle na małych obrotach miksera. Na koniec dodajemy aromat lub otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą... chociaż oczywiście możemy tę czynność pominąć, gdyż ciasto samo w sobie jest odpowiednio słodkie i ... pyszne 😃





czwartek, 25 kwietnia 2019

WIOSENNA KOPERKOWA Z ZACIERKAMI I I ŚMIETANĄ

Bardzo prosta i smaczna zupa. Gotuję ją zazwyczaj na częściach drobiu (skrzydełkach, udkach czy skrzydle z indyka), a serwuję z bardzo różnymi dodatkami: ryżem, ziemniakami, drobnym makaronem, lanymi kluskami. Dziś  podałam ją z makaronem zacierkowym, który bardzo lubię. 
Zupa jest delikatna w smaku, aby nadać jej odrobinę charakteru zawsze dodaje do niej dużo śmietany ukwaszonej, i oczywiście całe mnóstwo świeżo posiekanego koperku 👍👌
Mięso, na którym gotuję wywar zawsze obieram i wrzucam 
ponownie do zupy. 



Składniki:
  • bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydle indyka)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki
  • ukwaszona śmietana 18%

Wykonanie:

Gotujemy bulion z kurczaka lub indyka. Pod koniec gotowania dorzucamy do gotującego się mięsa startą na oczkach lub pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler. Gotujemy całość do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec zaciągamy zupę łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną majeranku roztartego w dłoniach. Na koniec dodajemy śmietanę 18% i dużo posiekanego koperku.
Podajemy z makaronem typu zacierka. Ja makaron gotuję osobno, nakładam na talerz i zalewam gorącą zupą. 





poniedziałek, 15 kwietnia 2019

ŻUREK NA ZAKWASIE. Z PULPETAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY

Tym razem mój żurek postał z domowego zakwasu, który dostałam, i podałam go trochę w innej formie: z tłuczonymi ziemniakami, jajkiem ugotowanym na półmiękko i klopsikami z białej kiełbasy. 
Echhhh jakie to było dobre 😍



Składniki:

  • ok. 500 ml domowego zakwasu na żurek
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • śmietana 18% (u mnie ukwaszona)
  • sól
  • pieprz
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • garść suszonych grzybów
Dodatkowo

  • jajka ugotowane na półtwardo
  • surowa biała kiełbasa

Wykonanie: 

Do garnka wkładamy obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie , pokrojone (wcześniej zamoczone) suszone grzyby i zalewamy całość wodą. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony boczek, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Całość smażymy . 
Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa. Białą kiełbasę wyduszamy z flaka. Dłońmi formujemy małe pulpeciki i wrzucamy na gorący bulion. Następnie do bulionu dodajemy nasz zakwas (przed wlaniem mieszamy). Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny. Na koniec przekładamy do zupy zawartość patelni (boczek z cebulką) doprawiamy żurek solą, pieprzem, dużą ilością majeranku oraz śmietaną 18%. 



środa, 10 kwietnia 2019

3 BIT - PROSTE CIASTO BEZ PIECZENIA

Proste ciasto bez wykorzystania piekarnika 😊 Idealne dla wszystkich łasuchów, gdyż ze względu na kajmak jest dość słodkie. Można jednak fajnie zbalansować jego słodycz, nie dodając np. do śmietany  kremówki wogóle cukru pudru (ja dodaję 1 łyżkę) i gotując stosunkowo mało słodki budyń. Wszystko to kwestia naszych upodobań smakowych 👍
Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia, aby herbatniki odpowiednio zmiękły, a poszczególne warstwy porządnie stężały. 


Składniki:


  • ok  700 g  herbatników 
  • 1 puszka masy kajmakowej (520 g)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 600 ml mleka
  • 400 ml śmietany 30% lub 36%
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy 
  • 30 g ciemnej czekolady lub czekoladowe kropelki do ozdoby

Wykonanie:

Rozpoczynamy od przygotowania kremu budyniowego:
2 opakowania budyniu waniliowego rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Wlewamy budynie do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aż pojawią się  bąbelki. Budyń przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, aż będzie puszyste, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując, do uzyskania gładkiego kremu.

Składanie ciasta: 

Blaszke wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki. Na nich rozsmarowujemy 1/2 puszki kajmaku (możemy go przełożyć do miseczki i lekko podgrzać, aby było nam łatwiej rozsmarować). Kajmak przykrywamy kolejną warstwą herbatników.  Na nie wykładamy przyrządzony wcześniej krem budyniowy. Na krem - wędruje 3 warstwa herbatników. Na herbatniki wykłądamy drugą połowę masy kajmakowej. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixami, pod koniec ubijania dodajemy 1 czubatą łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę wykładamy na kajmak. Na wierzch śmietany ścieramy czekoladę. 
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 





sobota, 6 kwietnia 2019

CIASTO A'LA SERNIK (NA JOGURTACH GRECKICH) - Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Wiele osób nazywa to ciasto "styropian" 😩 A ja nie lubię tej nazwy, bo ma ona dla mnie jakieś negatywne zabarwienie ... zuuupełnie niepotrzebnie, bo ciasto jest pyszne!!!
Delikatne, o piankowej konsystencji ...  nie przesłodzone, aromatyczne ... no i ta czarna porzeczka! 💓💓💓💓 Piekłam to ciasto z brzoskwiniami, i z malinami, ale zaręczam, że z czarną porzeczką to jest mistrzostwo świata!!! 😋 Bo porzeczka nadaje temu ciastu nie tylko kwasowości, ale i przepysznego aromatu. Polecam gorąco wszystkim amatorom serników - pyszna namiastka  sernika, o zmniejszonej kaloryczności 😉
Góra ciasta podczas pieczenia niestety zawsze delikatnie mi pęka 😟, i nie potrafię odkryć dlaczego ... jednak ni ma żadnego wpływu na smak ciasta ...




Składniki na kruche ciasto:
  • 170 g margaryny lub masła ( u mnie Kasia)
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki. 

Owoce: dowolne, u mnie 300 g mrożonej czarnej porzeczki (z Hortexu)

Składniki na masę jogurtową:
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2/3 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g
  • 1/2 aromatu cytrynowego lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 2 budynie waniliowe (każdy o wadze 40 g)
  • 4 białka

Wykonanie: 


Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowy. Kiedy zaczną nam gęstnieć dodajemy po łyżce jogurt grecki oraz budynie, i skórkę cytrynową. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce, na oczkach 2/3 schłodzonego kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na 10-12 minut. Po tym czasie na podpieczony spód wykładamy nasze owoce. Na owoce wylewamy masę jogurtową. Na masę ścieramy na tarce pozostałą część kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 50 minut.
Upieczone ciasto studzimy w piekarniku. Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie.







środa, 3 kwietnia 2019

PROSTA SAŁATKA WIOSENNA (ALBO WIELKANOCNA)

Nie wiem dlaczego, ale ta sałatka kojarzy mi się zawsze z wiosną ... ze słońcem ... i z Wielkanocą (pewnie dlatego, że podstawą są jajka)🌞🌞🌞 
Jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, co jest jej dodatkową zaletą. Możemy zaserwować ją na wielkanocne śniadanie, ale jest też pyszna np. do grilla w okresie letnim. Nie wymaga długiego stania przy stole, bo potrzebujemy do niej raptem kilka składników. Jednak nie umniejsza to jej smakowym walorom - sałatka jest pyszna! 
Polecam 😃



Składniki:
  • 1 puszka groszku (400g)
  • 6 jajek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 250 g szynki
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 ogórki gruntowe małe lub 1/2 długiego ogórka szklarniowego
  • majonez
  • chrzan lub musztarda chrzanowa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ogórki obieramy ze skórki. Kroimy w paseczki, posypujemy solą i zostawiamy w misce, aby puściły sok. Jajka gotujemy, kroimy w paseczki, podobnie jak szynkę i rzodkiewkę. Do miski wsypujemy odsączony groszek, pokrojoną szynkę, rzodkiewkę, jajka, odciśnięte z wody ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.  Dodajemy majonez, chrzan, posiekany szczypiorek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce.