Faszerowany bakłażan to proste i smaczne jedzonko, które możemy zaserwować jako danie obiadowe, na kolację albo jako przystawkę. Możemy go faszerować dosłownie wszystkim tworząc formę mięsną lub wegetariańską. Danie nie jest pracochłonne i nie licząc czasu zapiekania, jego przygotowanie zajmie nam raptem kilkanaście minut. Mojego bakłażana faszerowałam mielonym mięsem, które przygotowałam sobie rano przed pracą tak, że wieczorem pozostało mi wsunąć go do piekarnika na 30 minut
- 2 bakłażany
- 250 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- koncentrat pomidorowy
- starty dobry żółty ser
Wykonanie:
Bakłażana przekroić na pół i posypać obficie solą. Odstawić na około 30 minut. Następnie wytrzeć ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się goryczki z bakłażana. Cebulę posiekać, zeszklić na złoto na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę całość po czym dodać mięso mielone, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy (do smaku). Wymieszać i dusić całość około 10 minut.
Bakłażana ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wypełnić mięsem mielonym, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać około 30 minut.
Bardzo lubię tak nadziewane bakłażany. Ja bakłażana przed nadziewaniem podpiekam w piekarniku.
OdpowiedzUsuń