piątek, 22 lutego 2019

GOTOWANE ĆWIARTKI Z KURCZAKA + PYSZNY SOS ŚMIETANOWY Z WARZYWAMI

Jeśli chodzi o gotowane mięsko, to chyba jestem w zdecydowanej mniejszości 😖, bo mało kto lubi mięso gotowane, większość preferuje wszystko co smażone. Ja wręcz przeciwnie. U mnie smażone - przeważnie tylko dla męża i rodziny. Ja  lubię wszystko co gotowane, i zalane delikatnym, przeważnie śmietanowym sosem. Tym razem "pod nóż" poszły ćwiartki z kurczaka, które ugotowałam w rosole, i podałam w towarzystwie warzyw: marchewki, groszku, pietruszki i  szczypiorku. W sezonie letnim dodaję jeszcze pokrojoną na kawałki żółtą fasolkę szaparagową lub kalafiora.
 Danie jest lekkie i bardzo smaczne. 
Rewelacyjnie smakuje z ryżem, ale z ziemniakami też  jest ok 😉





Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • bulion
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • opakowanie małych marchewek
  • mała 200g puszka groszku (lub mrożona mieszanka marchewka z groszkiem)
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu


Wykonanie:

Ćwiartki myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, odrobinę soli .Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, po czym dodajemy seler, pietruszkę (lub naszą mrożonkę: marchewkę z groszkiem). Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec dorzucamy marchewki i groszek konserwowy. Mięso wyjmujemy na talerz, aby łatwiej było zaciągnąć i doprawić nam sos. Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody, wlewamy do sosu, zagotowujemy. Na koniec doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, oraz śmietaną. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Do gorącego sosu przekładany mięso.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz